Портал:Відеоігри/Добрі статті/4

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Silent Hill 2 (укр. Сайлент Гілл 2, букв. укр. Тихий Пагорб 2) — багатоплатформова відеогра в жанрах survival horror та пригодницького бойовика, розроблена японською командою Team Silent[en] і видана Konami. Гра була випущена на гральній консолі PlayStation 2 в США 24 вересня 2001 року, через три дні — в Японії, а 23 листопада — в Європі. Згодом проєкт було портовано на персональні комп'ютери та консоль Xbox. У перший місяць продажу було реалізовано понад мільйон копій проєкту.

Хронологічно є другою грою в серії Silent Hill, проте сюжетно не пов'язана напряму з першою частиною. Дія відбувається у вигаданому всесвіті, що певною мірою нагадує реальний світ, проте його реальність частково перетинається з так званим «альтернативним світом». Головним героєм є Джеймс Сандерленд, котрий отримує від своєї загиблої дружини листа з проханням приїхати до курортного містечка Сайлент Гілл. Ігровий процес полягає у вирішенні загадок, пошуку необхідних предметів, дослідженні локацій, протистоянні головного героя та монстрів.

Гра отримала загальне визнання поміж критиків, а десять профільних видань навіть поставили їй найвищий бал. Більшість оглядачів високо оцінили загальну атмосферу та глибину сюжету, вибудованого навколо любові, ненависті, смерті, насилля, злочину та покарання, божевілля, а також табуйованої тематики сексуального насилля та інцесту. Музичний супровід, на думку деяких критиків, є одним з найкращих в історії відеоігор. Негативно ж оглядачі зустріли систему управління, роботу віртуальної камери та нелогічність загадок. Silent Hill 2 входить до списків найкращих ігор усіх часів та займає високі позиції в чартах найстрашніших горорів ігрової індустрії.