Портові ворота (Задар)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портові ворота

Порто́ві воро́та (хорв. Lučka vrata, італ. Porta Marina) — ворота у м. Задарі (Хорватія). Розташовані неподалік від площі Папи Олександра III та виходять до гавані міста.

Збудовані у 1573 році на честь перемоги християнського флоту Священної ліги, який розбив у 1571 році могутній турецький флот у битві при Лепанто. Ворота були пробиті у фортечній стіні після закінчення Кіпрської війни і укладення миру між Венеціанською республікою та Османською імперією. Будувались вони у формі тріумфальної арки, тому у них з внутрішньої міської сторони була вбудована римська арка, зведення якої на колишньому римському ринку замовила римська громадянка Малія Аніана. Над римськими залишками встановлена меморіальна таблиця і над нею напис в овальному портику — рельєфний герб міста Задара із зображенням Святого Кршевана на коні.

Із внутрішньої портової сторони над воротами знаходиться венеціанський герб із крилатим левом св. Марка і рельєфне зображення двох крилатих хлопчиків, що тримають герби.

Література[ред. | ред. код]

  • Antun Travirka Zadar: povijest, kultura, umjetnička baština. — Zadar: Forum doo., 2003. — 76 s. — ISBN 953-179-593-2. (хор.)