Портрет Бернгарда фон Різена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бернгард фон Різен
Альбрехт Дюрер
Портрет Бернгарда фон Різена, 1521 рік
Portrait of Bernhard von Reesen
Олія на панно. 46 см × 32 см
Галерея старих майстрів, Дрезден, Німеччина

«Портрет Бернгарда фон Різена» — портрет майстра німецького ренесансу Альбрехта Дюрера. На портреті на червоному тлі зображений чоловік у береті, сорочці та чорному одязі, який тримає невеликий аркуш паперу. Олійне панно датується 1521 роком і зберігається в колекції Галереї старих майстрів у місті Дрезден, Німеччина[1].

Фон і деталі[ред. | ред. код]

Картину написав Альбрехт Дюрер під час поїздки художника в Нижні країни в період 15201521 років. 16 березня 1521 Дюрер написав у своєму щоденнику, що він зобразив в Антверпені людину на ім'я Бернгард фон Різен[en], за що йому заплатили вісім флоринів і подарували кілька невеликих подарунків для його дружини та служниці[2].

Людина показана на портреті в трьох чвертях профілю на червоному тлі. Вона зображена в чорному одязі й білій сорочці. Її руки, які, згідно з традиціями фламандського живопису, вирізані на нижній межі, тримають невеликий листок паперу. Портрет Дюрера змішує риси венеціанських традицій та риси голландського традиційного портретного живопису. А її світле обличчя зображено широким планом і підкреслено великим беретом. Воно пом'якшене завдяки делікатному малюванню художника. У композиції переважають діагональні лінії, які надають портрету інтенсивнішу якість[3].

Бернгард фон Різен зображений як могутній і впевнений у собі чоловік, але його повернений вліво погляд одночасно надає його позі споглядальну якість.

Ідентифікація[ред. | ред. код]

Хто зображений на портреті було визначено на підставі листа, намальованого в руках чоловіка, і запису в щоденнику Дюрера. Хоча лист важко розібрати через його невеликий розмір — було встановлено, що цю людину слід ототожнювати з Бернгардом фон Різеном[en]. Фон Різен був успішним торговцем з Гданська, який в той час жив в Антверпені. Коли малювався портрет, йому було близько тридцяти років.

Але існувала також інша версія щодо того, хто зображений на картині — на думку деяких науковців, людину на портреті слід ідентифікувати як фламандського художника Бернарда ван Орлея, якого Дюрер зустрів під час свого перебування в Брюсселі. Цю точку зору спростувала 1972 року доктор Ерна Бранд[4], експертиза якої показала, що людина на малюнку насправді є Бернгардом фон Різеном.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bernhard von Reesen - Albrecht Dürer. Google Arts & Culture (укр.). Процитовано 7 травня 2020.
  2. Costantino Porcu, ред. (2004). Dürer. Milan: Rizzoli.
  3. The Splendor of Dresden, Five Centuries of Art Collecting: An Exhibition from the State Art Collections of Dresden,, Metropolitan Museum of Art (New York, N.Y.), Fine Arts Museums of San Francisco, 1978, p. 219—220
  4. Erna Brand, Untersuchungen zu Albrecht Dürers Bildnis eines jungen Mannes, in: Staatliche Kunstsammlungen, Jahrbuch 1970/71, Dresden, 1972, pp. 59-83