Потюк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Потюк

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Passerellidae
Рід: Потюк (Chondestes)
Swainson, 1827
Вид: Потюк
Chondestes grammacus
(Say, 1823)
Ареал виду     Гніздування     Гніздування (рідко)     Проживання впродовж року     Міграція     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Гніздування (рідко)     Проживання впродовж року     Міграція     Зимування
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Fringilla grammaca
Посилання
Вікісховище: Chondestes grammacus
Віківиди: Chondestes grammacus
ITIS: 179371
МСОП: 22721191
NCBI: 158616
Fossilworks: 289531

Потю́к[2] (Chondestes grammacus) — вид горобцеподібних птахів родини Passerellidae. Мешкає в Північній Америці. Це єдиний представник монотипового роду Потюк (Chondestes).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 14-17 см, розмах крил 28 см, вага 24-33 г. Щоки і тім'я яскраво-каштанові, над очима широкі світлі "брови", на тімені біла смуга. Верхня частина тіла переважно коричнева. поцяткована темними плямами, нижня частина тіла біла, на грудях чорна пляма. Хвіст темний, крайні стернові пера білі. Молоді птахи мають менш яскраве забарвлення, нижня частина тіла у них поцяткована темними смужками. Пісня складається з двох чітких нот, за якими іде трель.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • C. g. grammacus (Say, 1822) — центр США;
  • C. g. strigatus Swainson, 1827 — південно-західна Канада і захід США.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Потюки гніздяться на півдні Центральної Канади, на більшій частині Сполучених Штатів Америки на захід від Аппалачів та на півночі Мексики. Взимку вони мігрують на південь, досягаючи Південної Мексики. Популяції Каліфорнії, Техасу, південної Аризони, півдня Нью-Мехіко, Північної Мексики та деякі популяції Кордильєр є осілими. Бродячі птахи спостерігалися в Центральній Америці, двічі (у 1981 і 1991 роках) у Великій Британії.

Потюки живуть в преріях, на луках, полях і пасовищах, зустрічаються переважно на висоті від 1100 до 2400 м над рівнем моря. Під час міграції і в місцях зимування утворюють великі зграї. Живляться переважно насінням, під час сезону розмноження також комахами, зокрема кониками. Гніздяться на землі. Гніздо чашоподібне, зроблене з трави, сховане серед густої трави. В кладці від 3 до 6 білих яєць, поцяткованих чорними плямами.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція потюків становить приблизно 11 мільйонів. В період з 1970 по 2017 роки популяція скорочувалася з середньою швидкістю 0,7% на рік. Впродовж останніх десяти років популяція залишається стабільною.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Chondestes grammacus.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). New World sparrows, bush tanagers. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 17 квітня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]