Прапори регіонів Італії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Прапор регіону Італії — офіційний символ, який має кожен регіон. 116 стаття Конституції Італії від 11 грудня 1947 закріплює поділ Республіки на 20 регіонів, що складаються з 15 регіонів і 5 автономних регіонів (в яких з яких компактно проживають мовні чи етнічні меншини).

Список[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
1999 – Абруццо Прапор являє собою бордовий прямокутник, обшитих золотою бахромою. В центрі прапора розміщено герб Абруццо.
2001 – Апулія Прапор складається з двох вертикальних ліній, зеленої (ліворуч) і червоної (праворуч), які розміщені на білому тлі. У центрі прапора розміщено герб Апулії.
1973 – Базиліката Прапор темно-синього кольору з гербом Базилікати у центрі.
1947 – Валле-д'Аоста Прапор складається з двох рівних вертикальних смуг (зліва чорна, справа червона), іноді з гербом Валле-д'Аоста в центрі.
1999 – Венето Прапор області Венето походить від прапора Венеційської республіки. Основна прапора — у вигляді прямокутника, у якому розміщено лева Святого Марка з відкритим Євангелієм (з латинським девізом «Pax tibi Marce evangelista meus»). Справа розміщено сім рівнозначних смуг (сім провінцій регіону) з гербами столиць провінцій.
1989 – Емілія-Романья Прапор являє собою білий прямокутник, в центрі якого розміщений білий квадрат із зеленою рамкою, який містить стилізоване зображення території Емілія-Романья. Під квадратом розміщена червона лінія та назва регіону італійською мовою.
1992 – Калабрія Прапор являє собою темно-синє полотнище, у центрі якого розташовується герб Калабрії та назва регіону італійською мовою.
1971 – Кампанія Прапор являє собою світло-синє полотнище, у центрі якого розташовується герб Кампанії.
1992 – Лаціо Прапор Лаціо складається з світло-блакитного прямокутника, у центрі якого розміщено герб Лаціо під золотою короною. Герб знаходиться між лаврових гілок. Під гербом знаходиться назва регіону італійською мовою.
1997 – Лігурія Прапор складається з трьох вертикальних смуг зеленого, червоного і синього кольорів та герба регіону у центрі.
1992 – Ломбардія Прапор складається з стилістичного зображення Камунської троянди на зеленому тлі. Зображення троянди біле, як символ світла. Зелений колір прапору символізує Паданську рівнину.
1995 – Марке Прапор являє собою біле полотнище, у центрі якого розташовується герб регіону та його назва італійською мовою.
1995 – Молізе Прапор являє собою синє полотнище, у центрі якого розташовується герб Молізе та назва регіону італійською мовою.
1995 – П'ємонт Прапор схожий на герб П'ємонту і відрізняється тільки своєю прямокутною формою та наявністю золотої бахроми і блакитною облямівкою. Білий хрест на червоному полі та синій колір — символи Савойської династії.
1999 – Сардинія Прапор складається з червоного Георгіївського хреста на білому фоні, який ділить прапор на чотири квадрати. У кожному квадраті розміщено чорну голову із забинтованим лобом. Голови символізують перемогу Сардинії над маврами, які намагалися вторгнутися на острів.
2000 – Сицилія Прапор має прямокутну форму і характеризується наявністю тріскеліону з головою Медузи та трьох колосків пшениці в центрі. Колоски символізують родючість острова. Фон прапора ділиться на діагоналлю зліва направо, і пофарбовані в золотий колір (нижній лівий) і червоний (верхній правий). Кольори символізують міста Палермо і Корлеоне.
1995 – Тоскана Прапор складається з білого прямокутника, в центрі якого розміщене зображення Пегаса; вище і нижче Пегаса розміщено вузькі червоні горизонтальні смуги.
1983 – Трентіно-Альто-Адідже Прапор складається з двох рівнозначних горизонтальних смуг білого (вгорі) і синього кольорів та герба регіону у центрі.
2003 – Умбрія Прапор являє собою зелене полотнище, у центрі якого розташовується герб Умбрії.
2001 – Фріулі-Венеція-Джулія Прапор складається з світло-блакитного прямокутника, у центрі якого розміщено герб регіону.

Посилання[ред. | ред. код]