Прапор Дзержинського

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Дзержинського
Прапор Дзержинського
Пропорції 2:3
Затверджений 19 листопада 1997 року
Кольори
Тип міський
Приналежність Дзержинський

Місто Дзержинський має власну символіку, зокрема прапор який було затверджено рішенням Ради депутатів міського поселення Дзержинський від 19 листопада 1997 року. Авторами прапора є Юрій і Костянтин Моченови (м. Хімки) та художник Роберт Маланічев (м. Москва).

Геральдичний опис та обґрунтування[ред. | ред. код]

Прапор міста Дзержинський являє собою прямокутне полотнище з відношенням ширини до довжини 2:3 з червоним зображенням поля прапора, над 1/6 частиною прапора вверху та такою ж смугою внизу зверху по центру над блакитною хвилею розташований фрагмент білої стіни без зубців з двома білими вежами, з яких права нижче і має наскрізну подвійну арку: верх веж – гостроконечні, зелені, з такими ж флюгерами у вигляді двох прапорців з двома косичками: з-за стіни сходить золоте, з вписаними п’ятьма прямими незавершеними променями, сонце. З лівого боку прапор має смугу для кріплення древка. Для урочистих випадків древко може мати почесне наперстя у вигляді фігурки Дмитра Донського в латах, озброєного мечем.

Символіка прапора[ред. | ред. код]

Зображення прапора відображає мотиву герба міста Дзержинського, де за допомогою геральдичних символів зображено головну пам’ятку міста – Миколо-Угрешський монастир, який у 1380 році був закладений князем Дмитром Донським на честь перемоги на Куликовому полі. Об’єднуючою ідеєю прапора є червоний колір – в геральдиці символізує мужність, геройство, хоробрість, та справедливу боротьбу. Блакитна хвилеподібна основа показує що місто стоїть на березі річки Москви. [1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 грудня 2013. Процитовано 10 листопада 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)