Прапор Північного Брабанта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Північного Брабанта (співвідношення 2:3)

Прапор Північного Брабанта (нід. vlag van Noord-Brabant or Brabants Bont) складається з шахового візерунка з 24 окремими полями червоного та білого або червоно і срібного кольорів. Прапор використовувався з Середньовіччя, але вийшов з ужитку в 18 столітті. Зараз прапор знову використовується і є офіційним прапором Північного Брабанта з 1959 року.

Прапор провінції Північний Брабант був прийнятий Радою провінції 21 січня 1959 року. Крім того, використовувався наступний опис: «Прямокутний, що складається з чотирьох горизонтальних смуг, розділених на шість суміжних смуг червоного та білого кольорів і шести вертикальних ліній, розділених на чотири суміжні сторони червоного та білого кольорів».

На гербі Хорватії та прапорі бельгійської провінції Антверпен використовується схожий візерунок, але на прапорі Антверпена використовуються кольори червоного, білого, синього та жовтого.

Історія

[ред. | ред. код]

Прапор Північного Брабанта походить із середньовіччя. Червоний і срібний кольори використовуються на стандартах прапорах і вимпелах Брабанта з моменту проголошення графства Лувен (942 р.) у період Лотарінгії. Пізніше герцогство Брабант прийняло ці кольори. Протягом Середньовіччя та наступних століть червоний і білий часто використовувалися. Кораблі ходили під червоно-білим прапором, особливо в Антверпені. В кінці 18 століття прапор вийшов з ужитку. Лише з 1959 року червоно-білий шаховий прапор став офіційним прапором провінції Північний Брабант.

Найвищий статус

[ред. | ред. код]

Прапор Північного Брабанту має найвищу перевагу серед прапорів усіх голландських провінцій. З цієї причини він висів до 2006 року безпосередньо праворуч від трону монарха в Ріддерзалі. В офіційних випадках прапор завжди повинен бути зліва від глядачів. Станом на 2006 рік прапори в де Ріддерзаль були замінені гобеленами з гербом провінції. [1]

Зліва направо: прапор Північного Брабанта, Нідерландів та Європейського Союзу

Список літератури

[ред. | ред. код]
  1. Vlag, wapen en onderscheidingen.