Престиж (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Престиж»
англ. The Prestige
Обкладинка першого видання українською
Жанр Наукова фантастика,
фантастика жахів
Автор Крістофер Пріст
Мова англійська мова
Опубліковано 1995
Країна  Велика Британія
Видавництво Велика Британія Simon & Schuster UK
Опубліковано українською 2021 («Фабула»)
Переклад Іларія Шевченко (2021)
Нагороди

«Престиж» (англ. The Prestige) — науково-фантастичний роман британського письменника Крістофера Пріста. Натхненний суперництвом Вільяма Робінсона з його китайським двійником. Виданий у Великій Британії в 1995 році.

Вперше українською мовою роман вийшов друком у видавництві «Фабула» у 2021 році.

Історія книги та сюжет[ред. | ред. код]

Роман є одним із найпопулярніших творів письменника (лауреат Всесвітньої премії фентезі, Tait Black Memorial Prize і ще трьох нагород) і розповідає про суперництво двох ілюзіоністів на схилі 19 та 20 століть — аристократа Руперта Енджера і людини з робочого класу Альфреда Бордена. Зовні це виглядає як бажання перевершити один одного в ефектності та загадковості сценічних трюків, однак на ділі відбувається справжня битва за технології ілюзіаційності номерів, яка призводить до того, що один з ілюзіоністів за допомогою сербського генія-винахідника Тесли створює машину, що дозволяє телепортувати фізичні тіла. Ворожнеча Бордена і Енджера приводить у фіналі до трагедії, чия розв'язка настає лише через майже сторіччя.

Назва роману посилається на третій етап ілюзіоністського фокусу, відомого як «ефект» чи «престиж», який є продуктом магії. Тобто якщо з капелюха витягають кроля, який начебто не існував раніше, він вважатиметься «престижем» цього фокусу.

Відгуки[ред. | ред. код]

New Scientist

«Прекрасно написано... Два фокусники змагаються один з одним, щоб створити ідеальну ілюзію: зникнення в одній частині сцени і миттєве з'явлення в іншій. Це історія про абсолютну оману та наукову зухвалість. Піонер електричної енергії, Нікола Тесла, виступає у ролі другого плану. Пріст опановує злиття наукової фантастики і мейнстриму, а «Престиж» — це його найкращий роман на сьогодні.»[1]

Newsday[en]

«Настільки геніальний, наскільки напружений.»[1]

Екранізація книги[ред. | ред. код]

У жовтні 2006 року на світові екрани вийшов однойменний фільм режисера Крістофера Нолана, екранізація роману Пріста. У головних ролях задіяні такі зірки Голівуду, як Скарлетт Йоганссон, Г'ю Джекмен, Крістіан Бейл, Девід Бові та Майкл Кейн.

Український переклад[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Пріст Крістофер. Престиж / Переклад з англійської: Іларія Шевченко. — Харків: Вид‐во Ранок: Фабула, 2021. — 400 с.
  2. Крістофер Пріст: Престиж. Фабула. Процитовано 31-05-2021.

Посилання[ред. | ред. код]