Притча про тісні ворота

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вузькі церковні двері в Рингвуді (англ. Ringwood ), Великобританія

Притча про тісні (вузькі) ворота — біблійна канонічна притча в новозавітному Євангелії від Луки ( Лк 13:24-29 ). Вона є однією з тридцяти притч четвероєвангеліє, яку автори ЕСБЄ поділили на три групи відповідно до внутрішнього змісту та ставлення до проповіді про царство Боже. До першої групи віднесено шість притч: про злочинних винарів ( Мт. 21:33-41), про гостей весільних ( Мт. 22:1-14), про багату вечерю ( Лк. 14:16-24), про тісні ворота ( Лк 13:24-30), про бесплідне фіҐове дерево (13:6-9), про слухняного й неслухняного сина ( Мт. 21:28-32). [1]

Тісні ворота згадані також у Євангелії від Матвія в главі «Не судіть, щоб і вас не судили...» ( Мт 7:13-14 ).

Євангельський текст[ред. | ред. код]

Євангеліє Притча
Від Луки



</br> ( Лк 13:24-29 )
23 Господи, хіба буде мало спасених?
Силкуйтеся ввійти тісними ворітьми, бо кажу вам, багато-хто будуть намагатися ввійти, та не зможуть! Як устане Господар та двері замкне, ви зачнете вистоювати ізнадвору, та стукати в двері й казати: Господи, відчини нам! А Він вам у відповідь скаже: Не знаю Я вас, звідки ви! Тоді станете ви говорити: Ми їли й пили перед Тобою і на вулицях наших навчав Ти... А Він вам відкаже: Говорю вам, не знаю Я, звідки ви. Відійдіть від Мене всі, хто чинить неправду! Буде плач там і скрегіт зубів, як побачите ви Авраама, та Ісака та Якова, та пророків усіх в Царстві Божім, себе ж вигнаних геть... І прийдуть інші від сходу й заходу, і півночі й півдня, і при столі в Царстві Божім засядуть!
Від Матвія



( Мт 7:13-14 )</img>
1 Не судіть, щоб і вас не судили...
Увіходьте тісними ворітьми, бо просторі ворота й широка дорога, що веде до погибелі, і нею багато-хто ходять. Бо тісні ті ворота, і вузька та дорога, що веде до життя, і мало таких, що знаходять її!

Тлумачення[ред. | ред. код]

Під час подорожі Ісуса Христа до Єрусалиму, коли Він проходив містами та селищами і навчав народ, хтось, звернувшись до Нього і запитав: «Господи, хіба буде мало спасених?»Христос відповідав, що потрібно війти тісними ворітьми в небо, і прикласти для цього зусилля. [2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ко второй группе отнесены 6 притч, в которых царство Божие рассматривается в истории его основания и распространения на земле, а к третье группе — 18 притч разных условий осуществления царства Божия на земле. / Притчи евангельские // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  2. Пуцыкович, Феофил Феофилович. Жизнь Спасителя мира. — СПб. : П. В. Луковникова, 1905. — С. 93.

Посилання[ред. | ред. код]