Псиктер з бенкетом гетер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Псіктер з бенкетом гетер)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Псиктер з бенкетом гетер  »
червонофігурний вазопис
укр. Псиктер з бенкетом гетер
Творець: невідомий кераміст, вазописець Ефроній[1]
Час створення: бл. 505 рр. до н. е.
Розміри: 35,5 см висота пеліки[1]
Матеріал: кераміка, теракота
Зберігається: Санкт-Петербург, Росія
Музей: Ермітаж

«Псикте́р з бенкетом гетер» (англ. Red-figured Psykter: Four Hetaerae) — керамічна ваза із зображенням бенкета, що утворили чотири гетери за тврчим актом давньогрецького вазописця Ефронія.

Опис твору[ред. | ред. код]

Псиктер набув поширення в Аттиці в другій половині 6 століття до н. е. Псиктер використовувався разом з кубковим кратером. Одна з цих посудин призначалася для зберігання снігу або крижаної води, в іншу наливалося нерозбавлене вино. Ймовірно, псиктер слугував для вина. котре охолоджували.

Довершена керамічна форма псиктера з опуклими боками досить незручна для сюжетного живопису. Ця обставина мало засмучувала давньогрецьких вазописців, про що свідчать сюжети, створені на опуклих боках різноманітного керамічного посуду, де фігури розташовані у одній лощині, а голови в другій і здаються закинутими назад. Малі посудини брали до рук і уважно розглядали сюжет. Небагатий побут греків, позбавлений якравих фарб, мимоволі примушував звертати увагу і погляд до розфарбованого посуду.

Всі незручності форми псиктера талановитий Ефроній досить вдало обіграв при створенні сюжета бенкета чотирьох гетер[2]. Вазопис створений широкою смугою у верхній астині посудини, що облямована стрічкою орнамента зверху і смужкою понизу. За волею вазописця чотири гетери зручно розмістилися на ліжках-клініях. Вони грають у коттаб, плескаючи вино з одної посудини до другої. Їх розважає музикантка, котра грає на авлосі[2] .

Ймовірно, сам Ефроній зрозумів, що твір вийшов напрочуд вдалим і залишив на ньому власний підпис[2]. Подав він і імена гетер і навіть діалог, що відбувся під час скромного бенкета[2]. Молоді паньонки перебувають наодинці, тому роздягнені і не соромляться залишатись оголеними. Лише декілька ретельно відтворених деталей обмальовують умовний інтер'єр з смугастими ряднами та подушками.

Побутування твору (провенанс)[ред. | ред. код]

Зберігалась в колекції маркіза Кампана в Римі. 1862 року придбана до збірок Імператорського Ермітажу[1] .

Промальовка — копія композиції Ефронія з бенкетом чотирьох гетер[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Альбом «Сокровища Эрмитажа», Ленинград, 1968
  2. а б в г http://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/digital-collection/25.+Archaeological+Artifacts/289697/?lng=en

Джерела[ред. | ред. код]

  • Всеобщая история искусств, т. , М., 1956
  • Альбом «Сокровища Эрмитажа», Ленинград, 1968

Посилання[ред. | ред. код]