Радченківське нафтогазове родовище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Радченківське нафтогазове родовище
Тип нафтогазове родовище[1]
родовище нафти і газу
Континент Європа
Входить до Глинсько-Солохівський газонафтоносний район[1]
  • Східний нафтогазоносний регіон України
  • Країна  Україна
    Регіон Миргородський район
    Відкрито 1947[1]
    Розробляється з 1957[1]

    Радченківське нафтогазове родовище — газоконденсатне родовище, що належить до Глинсько-Солохівського газонафтоносного району Східного нафтогазоносного регіону України.

    Опис[ред. | ред. код]

    Розташоване в Полтавській області на відстані 15 км від м. Миргород.

    Знаходиться в центральній частині приосьової зони Дніпровсько-Донецької западини в межах Малосорочинсько-Радченківського структурного валу.

    Підняття виявлене в 1947 р. У мезо-кайнозойських відкладах структура являє собою асиметричну брахіантикліналь, південно-східна перикліналь якої ускладнена Лейківським соляним штоком. Поздовжніми скидами структура розчленована на тектонічні блоки. Структурний план мезозойських відкладів зміщується на півн. схід відносно кам'яновугільного. Перший промисловий приплив газу отримано з тріасових відкладів у 1950 р. з інт. 1193—1198 м.[2]

    Поклади пластові та масивно-пластові склепінчасті тектонічно екрановані, деякі також літологічно обмежені. Колектори — пісковики. Режим нафтових покладів — газовий та газоводонапірний, газових — газовий та водонапірний.

    Експлуатується з 1957 р. Запаси початкові видобувні категорій А+В+С1: нафти — 956 тис. т; розчиненого газу — 349 млн. м³; газу — 2481 млн. м³. Густина дегазованої нафти 830-861 кг/м³. Вміст сірки в нафті 0,05-0,11 мас. %.

    Джерела[ред. | ред. код]

    Примітки[ред. | ред. код]