Раян Кі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Раян Кі
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я William Ryan Key
Дата народження 17 грудня 1979(1979-12-17) (44 роки)
Місце народження Джексонвілл, США
Роки активності 1997-зараз
Громадянство США США
Професія музикант, співак, пісняр
Освіта Університет штату Флорида і Episcopal School of Jacksonvilled
Співацький голос тенор
Інструменти вокал, гітара, бас-гітара, клавіші
Жанр поп-панк, панк-рок, альтернативний рок
Гурт Yellowcard
Співпраця Yellowcard, Big If, Craig's Brother
Лейбл Lobster
Fueled by Ramen
Capitol Records
Hopeless Records
Офіційний вебсайт
CMNS: Файли у Вікісховищі

Раян Кі (англ. Ryan Key; народ. 17 грудня 1979, Джексонвілл, США) — вокаліст гурту Yellowcard. До Yellowcard грав у іншому, мало популярному гурті Craig's Brother, але в 2000 році пішов з нього. Зараз цього гурту більше не існує.

В Yellowcard Раян — вокаліст, а також грає на ритм-гітарі. В 2008 році Раян знявся в фільмі Джефрі Абрамса «Монстро» про напад на Нью-Йорк якогось чудовиська. Також Раян Кі написав слова й музику майже до всіх пісень Yellowcard (винятки — «Twenty Three» (Ocean Avenue, 2003) та Sure Thing Falling (Lights and Sounds, 2006).

Раннє життя[ред. | ред. код]

Вільям Раян Кі народився 17 грудня 1979 року в Джексонвіллі, штат Флорида. У 9 років почав займатися фортепіано, в 13 — гітарою. Навчався у Єпископальній середній школі Джексонвілля, а потім перевівся до Школи мистецтв Дугласа Андерсона, яку закінчив. Потім Раян навчався в Університеті штату Флорида разом з музикантом Деном Маклінтоком з місцевого поппанк-гурту Inspection 12, який запросив Райана співати як гостьового вокаліста у їхньому альбомі Step into the Fire 1999 року для пісні «Nothing to Lose». Вони недовго навчалися на театральному факультеті, а потім кинули навчання і поїхали у Санта-Крус, Каліфорнія, щоб разом прослуховуватися в панк-рок-гурт «Craig's Brother» (лейбл Tooth & Nail), який шукав двох гітаристів і бек-вокалістів. Їх взяли, але після деяких гастролей, одного разу представляючи гурт як акустичний дует на фестивалі Cornerstone, фургон гурту зламався, і після раптового скасування туру Раян повернувся до Джексонвілля і влаштувався на зміну в ресторан Chili's разом з колегою по гурту і другом Шоном Маккіном[1].

Дискографія[ред. | ред. код]

Докладніше: Дискографія Yellowcard
  1. Craig's Brother | Interviews. Indie Vision Music. 20 липня 2010. Процитовано 6 листопада 2011.