Арекіпа (регіон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Регіон Арекіпа)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арекіпа

ісп. Arequipa
кеч. Ariqipa

Герб Прапор
Інші регіони Перу
Столиця Арекіпа
Найбільше місто Арекіпа
Країна  Перу[1]
Межує з: сусідні адмінодиниці
Аякучо, Апурімак, Куско, Пуно, Мокеґуа, Іка ?
Підрозділи 8 провінцій та 109 округів
Населення
 - повне 1 273 180 (2014)
 - густота 18,2/км²
Площа
 - повна 63 345,39 км²
Висота
 - максимальна 4525 м
(Сан-Антоніо-де-Чука)
Часовий пояс UTC−5
Дата заснування 15 серпня 1540
Губернатор Yamila Osoriod
Вебсайт www.regionarequipa.gob.pe
 - ISO 3166-2 PE-ARE
 - Телефонний код (+51) (0) 54
 - UBIGEO 04
Розташування регіону на мапі Перу
Розташування регіону на мапі Перу

Розташування регіону на мапі Перу
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Арекіпа

Арекіпа (ісп. Arequipa, повна назва Región Arequipa; кеч. Ariqipa, Ariqipa suyu) — регіон, розташований у південній частині Перу. Межує з регіонами Іка (на північному заході, далі за годинниковою стрілкою), Аякучо, Апурімак, Куско, Пуно і Мокеґуа, на південному заході омивається Тихим океаном. Столиця регіону — Арекіпа, друге за розміром місто країни.

Географія[ред. | ред. код]

Мінеральне озеро Салінас

Регіон Арекіпа має горбистий рельєф, що характеризується шарами вулканічної лави, що вкриває великі площі між хребтами андійського масиву Кордильєра-Оксиденталь на території регіону. В горах регіону промиті глибокі каньйони, наприклад долина Колка, каньйони річок Оконья, Сіуас і Махес, що контрастують із плато середньої висоти, такими як Ла-Хоя, та високогірними плато, такими як Аррієрос-Пампа та плато рійонів Чівай, Уамбо і Пічукоя. Над плато в цьому регіоні піднимаються вулканічні конуси, багато із вкритими снігом вершинами, такі як Ель-Місті, Чачані, Ампато, Місмі, Солімана і Коропуна.

На узбережжі невеликі пагорби та піщані дюни характерні для рельєфу пустелі Сечура, що тягнеться вздовж узбережжя. Найсформованіші дюни можна побачити в районах Махес, Сіуас і Ла-Хоя.

Більшість річок регіону належить до басейну Тихого океану, хоча кілька річок стікають до басейну Амазонки. Найбільшими річками регіону є Оконья, Яука, Камана і Кілка. Також в регіоні знаходяться витоки річки Мараньйон, що фактично є витоками Амаознки — найповноводнішої та за деякими визначеннями найдовшої річки у світі.

Визначні пам'ятки[ред. | ред. код]

Андійський кондор над каньйоном Колка

В регіоні Арекіпа існують численні визначні пам'ятки. Три прибережні провінції, Каравелі, Камана і Іслай, мають популярні пляжі. Уздовж узбережжя розташовано багато портів, найкрупніші — Моєндо і Матарані — в провінції Іслай.

В провінції Кайома розташований каньйон Колка, а в провінції Ла-Юнінон — каньйон Котауасі, обидва вдвічі глибші за Великий Каньйон. Над каньйоном Колка можна побачити в польоті андійського кондора. Котауасі, глибиною 3535 м, часто вважається найглибшим у світі. У цих каньйонах можна побачити захоплюючі види та знайти поселення, до яких майже не дійшла сучасна цивілізація.

У провінції Кастія біля міста Коріре розташована археологічна ділянка Toro Muerto, де можна побачити понад 3000 петрогліфів. Далі на північ, біля міста Андаґуас, знаходиться Долина Вулканів, де над лавовим ландшафтом домінують майже 100 конусів різного розміру.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Провінції регіону Арекіпа

Регіон поділяється на вісім провінцій (provincias, однина: provincia), що у свою чергу складаються з 109 округів (distritos, однина: distrito). Провінції регіону (та їхні столиці в дужках) такі:

  1. Арекіпа (Арекіпа)
  2. Камана (Камана)
  3. Каравелі (Каравелі)
  4. Кастія (Аплао)
  5. Кайома (Чівай)
  6. Кондесуйос (Чукібамба)
  7. Іслай (Моєндо)
  8. Ла-Юніон (Котауасі)

Посилання[ред. | ред. код]


  1. archINFORM — 1994.