Такна (регіон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Такна

ісп. Tacna
кеч. Taqna

Герб Прапор
Інші регіони Перу
Столиця Такна
Країна  Перу
Межує з: сусідні адмінодиниці
Пуно, Мокеґуа, XV Регіон Арика-і-Паринакота, Ла-Пас ?
Підрозділи 4 провінції та 27 округів
Населення
 - повне 288 781
 - густота 17,96/км²
Площа
 - повна 16 075,89 км²
Часовий пояс UTC−5
Президент Omar Jiménezd
Вебсайт regiontacna.gob.pe
ISO 3166-2 PE-TAC
Розташування регіону на мапі Перу
Розташування регіону на мапі Перу

Розташування регіону на мапі Перу
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Такна
Свято прапора

Такна (ісп. Tacna ісп. вимова: [ˈtakna]; кеч. Taqna) — найпівденніший регіон Перу. Такна межує з сусідніми регіонами Пуно на північному сході і Мокегуа на півночі, болівійським департаментом Ла-Пас на сході, на півдні — з областю Аріка-і-Парінакота в Чилі. Кордон з Чилі проходить по річці Конкордія (укр. згода), тому цей кордон часто називають лінією Згоди. На заході регіон омиває Тихий океан.

Адміністративний центр регіону — місто Такна.

Географічне положення[ред. | ред. код]

Регіон Такна розташований неподалік від озера Тітікака і включає в себе різноманітні ландшафти: вулкани (Тутупака — 5505 м, Уанкуне — 5567 м, Юкамані — 5508 м), пустелі, гірські райони (покриті вічним снігом вершини Чупікуінья — 5788 м, Барроса — 5742 м, Ачаколло — 5690 м, Юкамані — 5508 м), річки (Локумба, Сама, Капліна, Угусума) і лагуни (Арікота, Суче і Вілакота).

Регіон займає невелику територію, але має великий потенціал для розвитку сільського господарства і видобувної промисловості.

Історія[ред. | ред. код]

Гроші такни в 1872 році

Згідно з проведеними дослідженнями, регіон був заселений вже 10 000 років тому. Археологічні знахідки в печері Токепала (7630 до н. е.) і в Абріго-де-Кару (6240 до н. е.), які відносяться до кам'яної доби, доводять існування тут цивілізації. Розкопки в інших місцях: комплекс Хірата, Муйіні і Куеньявічінка — ще не завершені.

Перші групи іспанських завойовників з'явилися тут в 1535 році. Це були учасники експедиції Дієго де Альмагро, організованої ним для підкорення Чилі. У цей період місто Такна називався Сан-Педро-де-Такна. В 1615 і 1784 роках населені пункти регіону сильно постраждали від руйнівних землетрусів, але потім заново були відбудовані на тому ж місці.

Такна займає почесне місце в боротьбі за незалежність Перу. Починаючи з 1810 року місцеві патріоти, подібно їх аргентинським побратимам, що вже заявили про свою незалежність, теж почали свою боротьбу. В 1811 році Франциско Антоніо де Села першим виступив за свободу і незалежність Такни. Після отримання Перу незалежності, Такна отримала за героїзм статус міста. 26 травня 1828 року з ініціативи президента Хосе де ла Мара конгрес прийняв закон, за яким місту було присвоєно звання міста-героя.

В 18361839 роках місто Такна ненадовго став столицею конфедерації Перу і Болівії.

В 1873 році уряд Перу встановило контроль над видобутком головного предмета експорту — селітри, що викликало невдоволення британських, німецьких і чилійських компаній і призвело до Другої Тихоокеанської війні 1879 — 83 років між Чилі з одного боку і Перу і Болівією — з іншого.

26 травня 1880 року після битви Альто-де-ла-Альянсу регіон Такна була окупований Чилі. 20 жовтня 1883 року Чилі змусило Перу підписати Анконський договір, згідно з яким перуанські провінції Такна і Аріка передавалися Чилі на 10-річний термін, однак внаслідок розбіжностей між Перу і Чилі повернення провінцій в намічений термін не відбувся. Конфлікт двічі приводив до розриву дипломатичних відносин між обома країнами в 1901 і 1910 роках. 1 листопада 1920 року уряд Перу звернувся в Лігу Націй з проханням про перегляд Анконську договору. Проте вже через місяць перуанський уряд під тиском США взяв свою заяву назад. З 1922 по 1928 рік неодноразово поновлювалися переговори між Перу і Чилі.

Нарешті, на основі пропозицій президента США Герберта Гувера 3 червня 1929 року в Лімі був підписаний договір, що передбачав перехід території такни до Перу, а Аріки — до Чилі. Договір передбачав, що одночасно з обміном ратифікаційними грамотами Чилі сплачує Перу 6 млн доларів США. 28 серпня 1929 року чилійська влада передали Перу територію Такни.

Однак територіальні конфлікти між Перу і Чилі досі мають місце.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Провінції регіону Такна.

Регіон розділений на 4 провінції, які в свою чергу поділяються на 27 округу:

Адміністративний поділ регіону Такна
Провінцій Населення,
чол. (2007)
Площа,
км²
Щільність,
чол./км²
Адміністративний центр Карта
Всього 288781 16 075,89 17,96 Такна (Tacna)
1 Кандараве (Candarave) 8373 2261,10 3,70 Кандараве (Candarave)
2 Хорхе-Басадре (Jorge Basadre) 9872 2928,72 3,37 Локумба (Locumba)
3 Такна (Tacna) 262 731 8066,11 32,57 Такна (Tacna)
4 Тарата (Tarata) 7805 2819,96 2,77 Тарата (Tarata)

Економіка[ред. | ред. код]

Основний дохід регіону приносять мідні рудники Токепала. Такна збирає 53,15% врожаю оливок в Перу. Тут також вирощуються кукурудза, картопля, бавовна, майоран, люцерна і виноград для виробництва вина і бренді, є значне поголів'я корів і овець.

На додаток до добувної та сільськогосподарської промисловості регіон займається рибальством.

Туризм і пам'ятки[ред. | ред. код]

Алегорична арка

Регіон Такна славиться своєю природою. В Бока-дель-Ріо знаходиться бальнеологічний курорт, пейзажі якого поєднують в собі пісок і прибережні скелі. Калана — містечко в колоніальному стилі, Кальентес відомий своїми термальними джерелами, Локумба — мальовниче місце в долині між відрогами Анд; Пачья, прекрасна в будь-який час року. Тарата — гостинне місто, що лежить між гірським плато і пустельним узбережжям; Токепала, в печері якій знаходяться наскельні малюнки первісних людей.

У місті Такна можна відвідати меморіал солдатам, полеглим під час Першої Тихоокеанської війни і музей, розташований у Кампо-де-ла-Альанса. На площі Пласа-де-Армас знаходиться бронзовий фонтан, прикрашений скульптурами роботи англійського скульптора М.Канліффа і француза Поля Лінгард. Колись він стояв в Ліверпулі, а потім був куплений за 1740 фунтів стерлінгів і відправлений до Аріку в 1868 році. У тому ж році фонтан постраждав від землетрусу, а потім відремонтований ковалями Такни і Аріки. Собор Такни побудований за вказівками інженера Ейфеля.

Крім цього, варто побачити:

  • Петрогліфи в Микульї;
  • Містечко Убікада за 8 км від Такни, де сталася битва 1880 року і знаходиться пам'ятник захисникам Такна і військовий музей;
  • Алегоричну арку, перед якою стоять статуї національних героїв Мігуеля Семінаріо та Франсиско Болоньєзе;
  • Покойай, що славиться прекрасним кліматом, прекрасними пейзажами і ресторанчиками національної кухні;
  • Лагуну Арікота, довжиною вісім кілометрів;
  • Дорогу інків в Тарата.

Транспорт[ред. | ред. код]

  • Автомагістралі Панамерикана і Костанера
  • Залізниця Такна-Аріка
  • Міжнародний аеропорт в Такні

Культура[ред. | ред. код]

У містах і селах регіону проходять карнавали з національними танцями.

У травні відзначається річниця битви Альто-де-ла-Альянсу, 7 червня — річниця битви при Аріке, 20 червня — день пам'яті місцевого патріота Франциско Антоніо де Села, 23 червня — ніч Святого Хуана, 28 серпня — День прапора. У цей день мешканки Такни проносять вулицями міста червоно-білий перуанський прапор, а потім проходить щорічний парад.