Резерв+

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Резерв+
Типзастосунок
РозробникМіністерство оборони України
Перший випуск18 травня 2024
Стабільний випуск1.1.3
ПлатформаiOS і Android
Українська моватак
Ліцензіяпропрієтарна
Вебсайтreserveplus.mod.gov.ua

«Резерв+» — український мобільний застосунок, розроблений Міністерством оборони України. Випуск відбувся 18 травня 2024 року для Android i iOS.

Застосунок дає змогу призовникам, військовозобов'язаним та резервістам оновити свої облікові дані та отримати електронний військово-обліковий документ.

Історія

[ред. | ред. код]

18 травня 2024 року набув чинності закон про мобілізацію, згідно з яким громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов'язані впродовж 60 днів уточнити облікові дані (номер телефону, адресу електронної пошти та адресу проживання) до 16 липня включно[1]. Розробка застосунку фінансувалася благодійним фондом і коштувала 3,4 мільйони гривень[2].

29 травня понад 700 тис. військовозобов'язаних було знято з безпідставного «розшуку» в програмі[3].

18 червня 2024 року в застосунку з'явився електронний військово-обліковий документ, який має однакову юридичну силу з паперовим[4].

Міністерство оборони України планує впровадити можливість отримання електронного направлення на проходження військово-лікарської комісії тим, хто має статус «обмежено придатний». Відбуватиметься це лише за ініціативою користувача додатка.[5][6].

«Резерв+» є мобільним застосунком, призначеним для уточнення облікових даних та одержання обмеженої інформації з реєстру «Оберіг»[7]. За даними розробників, програма отримала атестат відповідності комплексної системи захисту інформації (КСЗІ)[8].

Авторизація відбувається через систему BankID. Для реєстрації необхідно вказати номер телефону, адресу електронної пошти та адресу проживання.

Станом на 18 травня 2024 року програма не була вказаною у нормативно-правових актах, на відміну від Дії[9], проте представники Міністерства оборони повідомляли, що програма врегульована постановою Кабінету Міністрів України, однак вона є документом з обмеженим доступом[10].

Станом на 3 липня 2024 року 2 мільйона осіб оновили свої дані в застосунку[11], а також 713 тисяч осіб отримали електронний військово-обліковий документ[6].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Резерв+ замість ТЦК. Як працює новий додаток для військовозобов'язаних. РБК-Украина (укр.). Процитовано 19 травня 2024.
  2. У скільки обійшлася розробка застосунку «Резерв+» та хто робив та фінансував сервіс? У Міноборони розкрили цифри. dev.ua (укр.). Процитовано 18 червня 2024.
  3. В "Резерв+" зняли з безпідставного "розшуку" більше 700 тисяч українців, - Міноборони. РБК-Украина (укр.). Процитовано 2 червня 2024.
  4. У застосунку "Резерв+" з’явився електронний військово-обліковий документ. Мілітарний (укр.). Процитовано 18 червня 2024.
  5. У "Резерв+" впровадять функцію електронного направлення на ВЛК "обмежено придатним", – Міноборони. РБК-Украина (укр.). Процитовано 18 червня 2024.
  6. а б Мобілізація+. Чи ефективний Резерв+, які ще функції з’являться в ньому влітку і що буде з е-повістками — інтерв'ю з Черногоренко. nv.ua (укр.). Процитовано 23 червня 2024.
  7. "Оберіг" та e-кабінет. У чому різниця та які дані про військовозобов'язаних зберігають реєстри. РБК-Украина (укр.). Процитовано 18 травня 2024.
  8. Наскільки безпечним є використання застосунку?
  9. Кабмін досі не опублікував постанову про регулювання застосунку Резерв+. Судово-юридична газета (укр.). Процитовано 24 травня 2024.
  10. Постанова Кабміну про застосунок Резерв+ існує, але опублікована не буде, що залишає під питанням його правовий статус. Судово-юридична газета (укр.). Процитовано 3 червня 2024.
  11. Свобода, Радіо (3 липня 2024). У «Резерв+» вже оновили дані понад 2 мільйони українців – Міноборони. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 3 липня 2024.

Посилання

[ред. | ред. код]