Реставратор тканин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Реставра́тор ткани́н — спеціалізація, пов'язана із реставрацією тканин.

Об'єкт знань

Як окрема спеціалізація вона почала розвиватися тільки в останні 20—30 років. До цього реставрація була лише частиною музейної роботи.

В Україні відсутні виші, що займаються підготовкою спеціалістів цього профілю; підготовка суміжих фахівців здійснюється у:

Серед суміжних спеціальностей — реставрація живопису, скульптури та сакрального мистецтва, реставрація творів декоративно-прикладного мистецтва з металу, каменю і скла.

Предмети реставрації
Ушкоджений артефакт

Серед предметів — вишиванки, килими, одяг, гобелени, жакардова оббивка меблів.

Шкодочинники предметів реставрації

Головні вороги реставраторів по тканині — це комахи і міль. Якщо ж мова йде про церковні речі, то до цього списку додаються віск і вино.

Методи реставрації

Залежно від того, хто є замовником робіт — музей чи приватна особа, — допускаються різні підходи до реставрації. Відновлення та зміцнення тканини може здійснюватися на двох рівнях. Перший — покращення фізико-механічних властивостей волокна, очищення й укріплення тканини; другий — так зване «доповнення за аналогією», тобто вставка в оригінальне виріб спеціально підібраних за кольором і фактурою сучасних фрагментів. Якщо мова йде про музейний експонат, то другий варіант, як правило, не допускається. Однак, при роботі з приватними замовленнями цей метод застосовується досить широко. Але при всіх видах і варіантах робіт, головна мета реставрації — не нашкодити експонату.

Замовники

Головними замовниками є музеї. Серед приватних осіб, на першому місці стоять люди, які цікавляться старовиною, колекціонери, професійні антикварники, священнослужителі.

Матеріали і інструмент
Технології і техніки

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Марина Лужанська (29 березня 2010). Мистецтво «латання». «Старожитності та сучасність». Архів оригіналу за 6 липня 2013. Процитовано 31 березня 2010.