Рисівка яванська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рисівка яванська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Рисівка (Padda)
Вид: Рисівка яванська
Padda oryzivora
(Linnaeus, 1758)
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Синоніми
*Loxia oryzivora Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Lonchura oryzivora
Віківиди: Padda oryzivora
ITIS: 916658
МСОП: 22719912

Рисівка яванська[2] (Padda oryzivora) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Ендемік Індонезії.

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною виду є відкриті місцевості островів Ява, Балі та Бавеан. У своєму природному ареалі птах став дуже рідкісним і його чисельність не перевищує 10 тис. птахів. Проте він був широко інтродукований, а здичавілі популяції зараз створені у деяких частинах світу. Зокрема успішні популяції виникли на Гаваях, Пуерто-Рико, Ямайці, острові Різдва, Маямі, деяких містах Індії, Гонконзі, Бангкоці, Філіппінах, багатьох островах Океанії, на східноафриканському узбережжі, Занзібарі та острові Св. Єлени.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки до 14 см. Середня маса тіла становить 24,5 г. Оперення на верхній частині тулуба і грудях блакитно-сіре. Верх голови і верхня частина горла чорні. Виділяються великі білі плями на щоках і дуже міцний дзьоб. Дзьоб двоколірний: верх і низ дзьоба яскраво-червоні, тоді як основа дзьоба має світліший колір, а кінчик дзьоба білуватий. Очі карі, оточені світло-червоним кільцем. Яскраво вираженого статевого диморфізму немає. Найпростіший спосіб відрізнити самиць від самців — співають лише самці.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Середовище існування рисівки яванської включає рідколісся з великими трав'янистими площами, а також оброблені землі. Її часто можна побачити на околицях сіл та вздовж стежок. Живиться насінням трав. Неохайне на вигляд і кулясте гніздо будує в густих чагарниках, у дуплах дерев і під дахами будинків. Кладка складається з чотирьох-семи яєць, які висиджують обидві дорослі птиці. Молодняк вилуплюється через 13—14 днів і зазвичай стає статевозрілим через 5—6 місяців.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2021). Padda oryzivora: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 29 вересня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]