Савула Ярема Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Савула Ярема Григорович
Ярема Григорович Савула
Ярема Григорович Савула
Ярема Григорович Савула
Народився 14 травня 1946(1946-05-14) (77 років)
м. Стрий, Львівська область, Україна
Країна  УРСРУкраїна Україна
Національність українець
Діяльність математик
Alma mater Львівський державний університет імені Івана Франка
Заклад Львівський національний університет імені Івана Франка
Вчене звання доктор фізико-математичних наук
Науковий ступінь професор, академік
Науковий керівник Флейшман Наум Петрович
Нагороди
Заслужений працівник освіти України
Заслужений працівник освіти України

Ярема Григорович Савула (14 травня 194621 липня 2021[1]) — український науковець у галузі прикладної математики. Доктор фізико-математичних наук, професор, Заслужений професор Львівського університету (2001)[2]. Академік-засновник АН ВШ України (1992).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в м. Стрию Львівської області. Закінчивши з відзнакою у 1969 р. ЛДУ ім. І. Франка, вступив до аспірантури при кафедрі механіки університету. Кандидатську дисертацію «Статика оболонок з різаною серединною поверхнею» захистив у 1973 р. Працював на посаді асистента та доцента кафедри прикладної математики, у 1986 р. захистив докторську дисертацію «Задачі механіки деформування оболонок з різаними серединними поверхнями». З 1988 р. — завідувач кафедри прикладної математики. Звання професора по кафедрі прикладної математики одержав у 1989 р. У 1996 р. обраний деканом факультету прикладної математики та інформатики ЛНУ ім. І. Франка.

Похований на 9 полі Янівського цвинтаря у гробівці родини Дзядиків.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Основні наукові результати належать до галузі комп'ютерного моделювання фізико-механічних полів у неоднорідних середовищах. Запропоновані підходи до числового аналізу і оптимізації оболонкових конструкцій складної геометрії, до побудови гетерогенних математичних моделей теорії пружності і теорії тепломасопереносу. Важливими є наукові результати в галузі математичного моделювання задач статики, динаміки та оптимізації теорії оболонок Кірхгофа-Лява і типу Тимошенка. Ефективною відмінністю запропонованого підходу є використання поверхонь Монжа та поверхонь, пологих відносно поверхонь Монжа, як серединних. Таке аналітичне подання геометрії серединної поверхні оболонки в поєднанні з методом скінченних елементів дозволяє значно зменшити похибки апроксимації. Суттєвими є результати, одержані в галузях теоретичних розробок та застосування методу скінченних і граничних елементів до розв'язування двовимірних та просторових задач теорії пружності. Розроблено оригінальні схеми дослідження задач статики, динаміки, термопружності і термопластичності для осесиметричних тіл, випадку плоскої деформації і плоского напруженого стану.

У 1991—1997 рр. очолював спеціалізовану раду при ЛНУ ім. І. Франка зі захисту кандидатських дисертацій з обчислювальної математики та математичного моделювання. У 1994 р. обраний членом Національного комітету України з теоретичної та прикладної механіки. З 1996 р. — член експертної ради з прикладної математики та кібернетики ВАК України.

Автор монографії та 210 наукових статей, ряду посібників та підручника.

Підготував 12 кандидатів наук.

Державні нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. З глибоким сумом сповіщаємо про непоправну втрату. Факультет прикладної математики та інформатики (укр.). 22 липня 2021. Процитовано 22 липня 2021.
  2. Заслужені професори Університету. Львівський національний університет імені Івана Франка. Процитовано 23.05.2021.
  3. Указ Президента України № 971/2011 від 10 жовтня 2011 року «Про відзначення державними нагородами України»

Джерела[ред. | ред. код]

  • Академія наук вищої школи України. 1992—2010. Довідник.