Свобода у вогні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свобода у вогні
Freedom On Fire: Ukrainian’s Fight For Freedom
Жанр Документальний
Режисер Євген Афінеєвський
Продюсери Євген Афінеєвський
Оповідач Гелен Міррен
У головних
ролях
Нагорна Наталія Вікторівна і Стовбан Станіслав Володимирович
Композитор Яша Клебе
Звукорежисер Олег Кульчицький
Кінокомпанія

Diamond Docs Donbas Frontliner Donetsk Institute of Information Makemake

Winter on Fire Production
Тривалість 114 хвилин
Мова українська
англійська
російська
Країна Україна Україна
США США
Велика Британія Велика Британія
Рік 2022
Дата виходу 7 вересня 2022 (Венеція 2022)
IMDb ID 21376776
Попередній «Зима у вогні: Боротьба України за свободу»
freedomonfire.film

«Свобода у вогні: Боротьба України за свободу» (англ. Freedom On Fire: Ukrainian’s Fight For Freedom) — документальний фільм, знятий американським режисером Євгеном Афінеєвським. Продовження фільму «Зима у вогні: Боротьба України за свободу». Світова прем'єра кінострічки відбулась 7 вересня 2022 року на Венеційському міжнародному кінофестивалі.

«Свобода у вогні» демонструє страшні події, які українці переживають під час повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Сюжет[ред. | ред. код]

Документальний фільм створено на основі особистих історій звичайних українців, дітей, військовослужбовців, лікарів, матерів, людей похилого віку, журналістів та волонтерів. Режисер зосереджує увагу в цьому фільмі на розповідях історій мільйонів людей, життя яких кардинально змінилася протягом багатьох років війни. Також у фільмі відображено, як агресивна програма російського диктатора залишалась непоміченою для світу протягом багатьох років, що привело до відкритої агресії. Режисер Євген Афінеєвський зазначив, що «ми намагалися охопити всі ці питання та поділитися найповнішим поглядом очима людей на місцях»[1].

Виробництво[ред. | ред. код]

Знімальний прроцес і виробництво тривали до середини серпня 2022 року. Режисер Євген Афінеєвський завершив роботу над фільмом лише 31 серпня 2022 року. Режисер залучив до роботи понад 40 кінематографістів з усієї України.

Продюсерами фільму виступили сам Євген Афінєєвський, а також Віл Знідарич, Тед Хоуп, від України — Галина Садомцева-Набаранчук, Шахіда Тулаганова та Інна Гончарова.

Со-продюсери фільму: Ян Супа, Стейсі Кесслер-Аунгст, Олександр Чернобровкін, Віктор Кожевников. Оператори фільму: Олександр Ратушний, Алекс Кашпур, Альона Грамова, Анастасія Волкова [1], Андрій Кузьменок, Андрій Домовий, Андрій Дубчак, Антон Авіжас, Богдан Красуля, Борис Яковенко, Костянтин Шандибін, Данило Панасюк, Дмитро Большак, Дмитро «Орест» Козацький, Євген Афінєєвський, Галина Садомцева-Набаранчук, Джорджія Роджер, Ганна Черненко, Інна Гончарова, Лілія Налапка, Масі Найєм, Михайло Джос, Микола Рябченко, Наталія Левочко, Олександр Погребний, Олександр Осипов, Олександр Соловій, Олександр Йновський, Олексій Дворник, Олексій Годзенко, Олексій Бобовніков, Олексій Кобзаренко, Оскар Янсонс, Василь Соловій, Віолетта Тарасенко, Віктор Хром, Віктор Кожевников, Віталій Гайсенюк, Володимир Павлов, Сергій Гришин, Сергій Савченко, Шахіда Тулаганова, Єгор Даллієвський.

Монтаж: Will Znidaric, ACE

Від Автора: Хелен Міррен

Український виробничий підрозділ: Алекс Кашпур, Андрій Кашпур, Мітя Хопта

Американський виробничий підрозділ: керівник виробництва Дмитро Константинов

Військове спорядження, обладнання та тренування: Джон Бартон

Продюсер анімації: Олександр Чернобровкін

Виробництво анімації Алекс Кашпур

Художники-дизайнери: Таня Єльчанінова, Юлія Прошенко

Редактор анімаційного сегменту: Костянтин Кучма

3-D і фотоанімація: Олексій Терехов

Музику виконує Sofia Session Orchestra

Звукові послуги надає Le Doyen Sound Studio, Київ, Україна

Редакційні та постпродакшн-послуги надає BARRANDOV

У ролях[ред. | ред. код]

Прем'єра[ред. | ред. код]

Прем'єра фільму відбулась в рамках позаконкурсного показу на Венеціанському міжнародному кінофестивалі 7 вересня 2022 року. Під час фотоколлу, присвяченому прем'єрі, члени команди привернули увагу до теми війни в Україні. Зокрема, Ганна Зайцева прийшла на фотоколл у чорній футболці зі знаменитою світлиною, зробленою захисником «Азовсталі» і бійцем полку Азов Дмитром Козацьким, яка облетіла без перебільшення увесь світ. Інша учасниця команди журналістка Наталія Нагорна одягла на фотоколл білу сорочку із написами «Glory to Ukraine, Glory to Heroes» (гасла Слава Україні — Героям Слава англійською мовою), а також тримала прапор України[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Квасневська, Діана (4 вересня 2022). "Свобода у вогні": фільм про війну в Україні покажуть на Венеційському кінофестивалі. 24 канал (укр.). Процитовано 7 вересня 2022.
  2. Зі світлиною з Азовсталі, що облетіла світ. Команда фільму Свобода у вогні привернула увагу до війни в Україні на кінофестивалі у Венеції. НВ (укр.). 7 вересня 2022. Процитовано 7 вересня 2022.

Примітки[ред. | ред. код]