Свіфт світлоголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свіфт світлоголовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Серпокрильцеві (Apodidae)
Рід: Свіфт (Cypseloides)
Вид: Свіфт світлоголовий
Cypseloides senex
(Temminck, 1826)
Синоніми
Aerornis senex[2]
Посилання
Вікісховище: Cypseloides senex
Віківиди: Cypseloides senex
EOL: 1048557
ITIS: 554940
МСОП: 22686467

Свіфт світлоголовий[3] (Cypseloides senex) — вид невеликих птахів родини серпокрильцевих (Apodidae). Поширений у Південній Америці.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид трапляється в Бразилії від південної Пари та більшої частини Мату-Гросу на схід до Баїї та на південь до Ріу-Гранді-ду-Сул, у східному Парагваї та в північно-східній аргентинській провінції Місьйонес. Його основними місцями існування є тропічні вічнозелені ліси, ліси помірного поясу та чагарникові місцевості.

Опис[ред. | ред. код]

Свіфт світлоголовий є найбільшим представником роду Cypseloides. Він має довжину 18 см і важить від 56 до 110 г. У статей однакове оперення. Дорослі особини мають шоколадно-коричневе тім'я та горло з блідо-сірими краями пір'я, що надає обличчю матового вигляду. Спина більш темно-коричнева, круп коричневий посередині між головою та спиною, а хвіст чорно-коричневий. Нижня сторона блідіша, ніж спина. Верхня сторона крила переважно коричнева, а нижня дещо світліша. Молоді особини дуже схожі на дорослих з додаванням блідої бахроми на пір'ї крил.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Cypseloides senex: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 9 квітня 2023
  2. Remsen, J. V., Jr., J. I. Areta, E. Bonaccorso, S. Claramunt, A. Jaramillo, D. F. Lane, J. F. Pacheco, M. B. Robbins, F. G. Stiles, and K. J. Zimmer. Version 24 July 2022. A classification of the bird species of South America. American Ornithological Society. https://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBaseline.htm retrieved July 24, 2022
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.