Секст Помпей Фест

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Секст Помпей
Ім'я при народженні Sextus Pompeius Festus
Народився невідомо
Нарбонна
Помер невідомо
Підданство Римська імперія
Діяльність граматик (мовознавець), лексикограф
Знання мов латина[1]
Magnum opus De verborum significationed

Секст Помпе́й Фест (лат. Sextus Pompeius Festus, II століття н.е.) — граматик (мовознавець) латинської мови, лексикограф і письменник часів Римської імперії.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Ймовірно походив з Галії, міста Нарбонна. Про його молоді роки відомостей не збереглося.

Він жив або у часи або трохи пізніше за Марка Валерія Марціала, якого цитував у своїх творах, але раніше від Амбросія Феодосія Макробія, який, своєю чергою, цитував Секста Помпея.

Секст Помпей відомий у першу чергу, як автор словника-глосарія латинських слів і цікавих висловлювань у 20-ти книгах — «Про значення слів» (лат. De Verborum Significatu).

Марк Веррій Флакк, відомий граматик другої половини I століття до н. е., був автором об'ємного твору «лат. De Significatu Verborum», безпосередньо від якого збереглися лише два незначних фрагменти. Книга була тлумачним словником, зокрема малозрозумілих і застарілих слів й виразів та містила дані про державний, юридичний і релігійний устрій Римської імперії. Праця Секста Помпея Феста була коротким витягом з твору Флакка, причому головна увага була звернена на лексикографічні пояснення. Також Фест зробив критичні вставки і уривки з інших власних творів. Текст Фесту також повністю не дійшов до нашого часу, відомий у кількох фрагментах:

Перше видання «Про значення слів» було надруковано 3 серпня 1471 в Мілані та мало назву «лат. Sext. Pompeius Festus de Verltorum Significatione».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). «Festus, Sextus Pompeius». Encyclopædia Britannica. 10 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 294. (англ.)

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Wallace Martin Lindsay, ed. (1913). Sexti Pompei Festi De verborum significatu quae supersunt cum Pauli epitome. Leipzig: Teubner.reprint. Hildesheim: Olms. 1965. (лат.)
  • Karl Otfried Müller, ed. (1880) [1839]. Sexti Pompei Festi De verborum significatione quae supersunt cum Pauli Epitome. Leipzig.reprint. Hildesheim: Olms. 1975. (лат.)
  • Festus Lexicon Project (англ.)
  1. Mirabile: Digital Archives for Medieval CultureSISMEL – Edizioni del Galluzzo.