Сензанґахона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сензанґахона
Народився 1762
Помер 1816
Країна ПАР
Знання мов англійська
Батько Джама каНдабаd
Брати, сестри Маваd
У шлюбі з Нанді
Діти Мпанде, Дінгаан, Umhlangana kaSenzangakhonad і Шака

Король Сензанґахона каДжама (бл. 1762—1816) — король Королівства Зулу, відомий як батько трьох королів Зулу, які правили в період, коли зулуси досягли значних успіхів на чолі з його старшим сином, королем Шакою.[1]

Життєпис[ред. | ред. код]

Його батьком був вождь Джама каНдаба, а матір'ю — Мтанія Сібія. Сензанґахона домігся смерті свого батька. Під час правління Сензанґахони зулуси були невеликим кланом у конфедерації Мтетва, якою правив Дінгісвайо.

Ім'я Сензанґахона походить від зулуського слова, що означає «той, хто діє з поважною причиною».

Хоча зулуси практикували ритуальне обрізання, ця традиція поступово вимирала. Сензанґахона і Шака не були обрізані, що свідчить про цю тенденцію в культурі зулу.[2]

Дружини і діти[ред. | ред. код]

Шака, син Сензанґахони

Сензанґахона одружився щонайменше на шістнадцяти жінках, від яких мав чотирнадцять відомих синів. Імена його дочок не відомі, бо їх на записували.

Нандi каБгебге eЛанґенi (Нанді, дочка Бгебге, з району еЛанґені), народила йому його першого сина Шаку, який, як кажуть, був зачатий під час акту укухлобонга, форми перерваного статевого акту без проникнення, дозволеного неодруженим парам у час, відомий як «веселощі доріг» (amahlaya endlela). Закохані захопилися і відбулося зачаття.[3] Нанді та Шаку спочатку прийняли в краал Сензанґахони, і до неї ставилися як до меншої дружини.[3] Оскільки вона не була його великою дружиною, Шака не був спадкоємцем. Сензанґахона не бажав визнавати Нанді своєю головною дружиною, важливим символом статусу серед амазулу. У нього була ще одна дитина з нею, сестра Шаки Номкуба.[3] Мкабі, Велика Дружина, добре ставилася до Нанді. Проте, стосунки Нанді з Сензанґахоною згодом зіпсувалися, тому вони з Шакою були змушені покинути краал.[3] Бхібхі каСомпісі Нтулі була однією з дружин Сензанґахони.

Офіційним спадкоємцем Сензанґахони був його син Сіґуджана. Сіґуджана перейшов на посаду після смерті свого батька в 1816 році. Однак правління Сігуджани було коротким, оскільки Шака за допомогою свого союзника Дінгісвайо та свого зведеного брата Нґваді вбив Сігуджану. Потім Шака перетворив вождівство на королівство і став його першим королем.

Шоста дружина Сензанґахони, Мпікасе каМлілела Нгобесе, народила Дінгаана, який зайняв королівство Зулу після вбивства свого зведеного брата Шаки в 1828 році . Офіційна назва місця смерті короля — КваДукуза.

Дев'ята дружина Сензанґахони, Сонгія каНготша Хлабіса, народила Мпанде, який став королем після того, коли в 1840 році скинув Дінгане. Мпанде був єдиним сином, який народив йому онуків. Син Мпанде, Кечвайо Кампанде, був у деяких аспектах останнім великим королем зулусів до того, як Британська імперія вторглася на їх територію.

В культурі[ред. | ред. код]

Сензанґахона грає Конрад Магваза в телесеріалі Чака Зулу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Omer-Cooper, J. D. (1965) "The Zulu Aftermath, " London: Longman
  2. Glyn Charles Hewson. 1970.
  3. а б в г E. A. Ritter, Shaka Zulu: The Rise of the Zulu Empire, Longmans Green, London, 1955, pp.11-14.