Синельщикова Марина Миколаївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марина Синельщикова
Марина Миколаївна Синельщикова
рос. Марина Николаевна Синельщикова
Загальна інформація
Національність білоруска
Громадянство  Білорусь[1]
Народження 17 травня 1961(1961-05-17)[1][2] (62 роки)
Східний Берлін
Зріст 180 см[1]
Вага 78 кг[1]
Alma mater Білоруський державний університет фізичної культури
Спорт
Країна Білорусь Білорусь
Вид спорту академічне веслування
Спортивне звання
Заслужений майстер спорту Республіки Білорусь
Заслужений майстер спорту Республіки Білорусь
Нац. збірна Білорусь Білорусь
Участь і здобутки
Нагороди
заслужений майстер спорту СРСР
Спортивні медалі
Представник Білорусь Білорусь
Олімпійські ігри
Бронза Атланта 1996 W8+
Чемпіонат світу
Золото Сент-Катарінс 1999 W4-
Золото Загреб 2000 W4-
Бронза Тампере 1995 W4-
Представник СРСР СРСР
Чемпіонат світу
Золото Хазевінкель 1985 W8+
Золото Ноттінгем 1986 W8+
Срібло Відень 1991 W8+
Бронза Копенгаген 1987 W8+

Марина Миколаївна Синельщикова (у дівоцтві Знак; нар. 17 травня 1961; Східний Берлін, НДР) — радянська та білоруська веслувальниця, бронзова призерка Олімпійських ігор 1996 року, чотириразова чемпіонка світу, призерка чемпіонатів світу. Заслужений майстер спорту Республіки Білорусь з академічного веслування.

Біографія[ред. | ред. код]

Марина Знак народилася 17 травня 1961 року в Східному Берліні. Академічним веслуванням почала займатися з дитинства. Підготовку проходила у мінському спортивному товаристві «Динамо».

Виступаючи за збірну СРСР у 1985 році добилася першого серйозного успіху. Знак стала чемпінкою світу в прегонах розпашних човнів-вісімок з рульовою. Наступного року зуміла захистити титул чемпіонки світу, а у 1987 році стала бронзовою призеркою чемпіонату світу. Вдалі виступи дозволили спортсменці пробитися до складу збірної СРСР на Олімпійські ігри 1988 року. Екіпаж спортсменки був у числі претендентів на п'єдистал, але у фіналі посів обідне четверте місце, поступившись збірним Німеччини, Румінії та Китаю. Протягом наступного олімпійського циклу спортсменка зуміла стати срібною призеркою 1991 року, також виступаючи в складі вісімки. Марині Знак вдалося виступити в складі Об'єднаної команди на Олімпійські ігри 1992 року. Там вона знову посіла четверте місце в прегонах розпашних човнів-вісімок.

Після остаточного розпаду Радянського Союзу почала виступати за збірну Білорусі. Вона брала участь в перегонах човнів-вісімок та безрульних човнів-четвірок. У 1995 році вона виграла свою першу медаль чемпіонатів світу в складі Білорусі, ставши бронзовою призеркою в човнах-четвірках. Будучи одним із лідерів команди, Знак представила Білорусь на Олімпійських іграх 1996 року, що проходили в Атланті. Спортсменка знову виступила у складі розпашного екіпажу-вісімки. Окрім неї, учасниками екіпажу були: Олена Микулич, Тамара Самохвалова, Наталія Волчек, Наталія Стасюк, Валентина Скрабатун, Наталія Лавриненко, Олександра Панкіна та рульова Ярослава Павлович. У фіналі цей екіпаж поступився збірним Румунії та Канади, ставши бронзовими призерами.

Протягом наступних чотирьох років Знак дуже успіщно виступала в розпашних четвірках. У 1999 році вона стала чемпіонкою світу, а у 2000 році захистила цей титул. На своїх останніх Олімпійських іграх у 2000 році втретє в кар'єрі, на таких змаганнях, зайняла четверте місце в перегонах човнів-вісімок. Протягом деякого часу після цього ще продовжувала тренуватися, але згодом прийняла рішення завершити кар'єру.

У 1989 році закінчила Білоруський державний університет фізичної культури. Одружена на своєму тренеру Володимиру Синельщиковому.

Виступи на Олімпіадах[ред. | ред. код]

Олімпіада Дисципліна Місце
Сеул 1988 вісімки 4
Барселона 1992 вісімки 4
Атланта 1996 вісімки 3
Сідней 2000 вісімки 4

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]