Сичик-горобець каліфорнійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сичик-горобець каліфорнійський
Каліфорнійський сичик-горобець (Санта-Круз, штат Аризона, США)
Каліфорнійський сичик-горобець (Санта-Круз, штат Аризона, США)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Сичик-горобець (Glaucidium)
Вид: Сичик-горобець каліфорнійський
Glaucidium californicum
(PL Sclater, 1857)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Glaucidium californicum
Віківиди: Glaucidium californicum
ITIS: 555448
МСОП: 61791401
NCBI: 126806

Си́чик-горобе́ць каліфорнійський[2] (Glaucidium californicum) — вид совоподібних птахів родини совових (Strigidae). Мешкає на заході Північної Америки.

Опис[ред. | ред. код]

Каліфорнійський сичик-горобець (Національний парк Маунт-Рейнір, штат Вашингтон, США
Фальшиве "обличчя" на потилиці птаха

Довжина птаха становить 15-19 см. Забарвлення переважно сіре, сірувато-коричневе або рудувато-коричневе. Голова кругла, поцяткована білими плямками, лицевий диск слабо виражений. Верхня частина грудей, крила і хвіст темні, середина і нижня частина грудей білі, поцятковані темними вертикальними смугами. На потилиці є дві чорних з білими краями плями, що нагадують очі і слугують до відлякування і обману. Хвіст відносно довгий, лапи оперені. Очі жовті, дзьоб жовтувато-зелений.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють чотири підвиди:[3]

Гірські, бліді і гватемальські сичики-горобці раніше вважалися конспецифічними з каліфорнійським сичиком-горобцем.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Каліфорнійські сичики-горобці мешкають в Канаді, Сполучених Штатах Америки і Мексиці. Вони живуть в гірських хвойних, широколистяних і мішаних лісах, на узліссях і галявинах, в рідколіссях, на берегах річок і озер. Зустрічаються на висоті від 1500 до 2910 м над рівнем моря. Ведуть переважно осілий спосіб життя, північні популяції взимку мігрують в долини. Живляться комахами та іншими безхребетними, дрібними ссавцями, плазунами і птахами, зокрема піснярами і синицями. Іноді каліфорнійські сичики-горобці можуть вполювати велику здобич, наприклад, каліфорнійську перепелицю. Вони ведуть переважно денний спосіб життя, також є активними на світанку і в сутінках.

Сезон розмноження триває з квітня по червень. Каліфорнійські сичики-горобці гніздяться в дуплах дерев, на висоті від 3 до 23 м над землею, переважно на висоті 6-7 м над землею. Вони часто використовують покинуті гнізда дятлів. Найчастіше птахи гніздяться в дуплах таких дерев, як псевдотсуга Мензіса, туя велетенська, тсуга західна і вільха червона (Alnus rubra). В кладці від 2 до 7 (зазвичай 4-6) яєць, насиджує самиця. Інкубаційний період триває 29 днів, пташенята покидають гніздо через 30 днів після вилуплення, однак батьки продовжують піклуватися про них ще 20-30 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Glaucidium californicum.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Owls. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 21 червня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]