Скарби шведських архівів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Скарби шведських архівів: Документи з історії України»
Обкладинка книги
АвторМарина Траттнер (упорядниця), Олексій Кресін, Олександр Малишев, Ян Міспелаере, Ігор Полуектов, Олександр Алфьоров
Дизайн обкладинкиОлексій Чекаль
КраїнаУкраїна
Моваукраїнська
МісцеОдеса
Укр. видавництвоМузей української книги
Видано українською2021
Сторінок259
Тираж3545
ISBN978-617-95256-0-5

Скарби шведських архівів — видання документів з історії України, що збереглися в архівах Швеції, упорядковано Мариною Траттнер.

Про книгу

[ред. | ред. код]

Шведські архіви налічують 750 кілометрів книжкових поличок з документами, з яких близько 130 мільйонів сторінок відцифровані й знаходяться у відкритому доступі[джерело?]

Знахідки, які вдалося розшукати Марині Траттнер у Державному архіві Швеції, можна розцінювати в категорії історичної сенсації. У деяких випадках вона була першою українкою, яка за останні 300—400 років доторкнулася до живої історії нашої держави[джерело?]. За відкриттями Марини Траттнер чимало користувачів Facebook мали можливість спостерігати упродовж кількох років. Документ за документом дослідниця розміщувала для ознайомлення й обговорення в соцмережі. В результаті вона згуртувала навколо себе цілу когорту небайдужих поціновувачів минувшини та професійних істориків, які допомогли їй в реалізації цього амбітного видавничого проєкту[1].

У виданні «Скарби шведських архівів» надається короткий огляд різних розділів шведських архівів, в яких зберігаються документи, пов'язані з українською історією. Уперше до наукового обігу запроваджується низка джерел, що стосуються історії України XVI—XVIII століть. Особливе місце з-посеред документів належить до історії шведсько-українських відносин періоду гетьманства Івана Мазепи та Пилипа Орлика.

Видання містить карти, договори, передруки малознаних документів з історії України, фотоілюстрації, іменний та географічний покажчики. Документи в книзі подані в оригіналі та перекладах українською. Видання також доповнене сучасними конструкціями портретів українських гетьманів художниці Наталії Павлусенко[2].

Видання підготовлене в рамках проєкту регіонального розвитку «Музей української книги», що реалізується Одеською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. М. Грушевського та Департаментом культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації.

Авторський колектив

[ред. | ред. код]

Олексій Кресін, Олександр Малишев, Ян Міспелаере, Ігор Полуектов, Марина Траттнер (дослідження); Клас Гейрут, Євген Луняк, Валентина Бочковська, Орест Заєць, Олексій Кресін, Олександр Малишев, Максим Мешковой, отець Юрій Мицик, Марина Траттнер (археографічне опрацювання); Олександр Алфьоров (передмова, додаток, наукове редагування); Євген Луняк, Сергій Павленко (рецензенти); Наталія Павлусенко (портрети та підписи до них); Олексій Чекаль (дизайн, художнє оформлення); Анатолій Лясковський (літературний редактор).

Бібліографічний опис

[ред. | ред. код]
  • СКАРБИ ШВЕДСЬКИХ АРХІВІВ: Документи з історії України / Упорядниця Марина Траттнер. — Одеса: Видавець: Музей української книги, 2021. — 259 с.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Букет Євген. Скарби з архівів Швеції та Польщі допомагають пізнати нас справжніх // АрміяInform
  2. “Скарби шведських архівів: документи з історії України”. library.ukma.edu.ua. 13 лют. 2023 р.

Джерела і посилання

[ред. | ред. код]