Смикодуб Олександр Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Іванович Смикодуб
Народився 9 жовтня 1948(1948-10-09)
Москва
Помер 21 лютого 2009(2009-02-21) (60 років)
Поховання Берковецьке кладовище
Країна СРСР, Україна
Діяльність лікар
Alma mater Київський медичний інститут
Галузь клітинна терапія
Заклад Національний медичний університет імені О.О. Богомольця
Науковий ступінь кандидат наук

Олександр Іванович Смикодуб (9 жовтня 1948, Москва — 21 лютого 2009) — український медик, професор, керівник клініки клітинної терапії.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 9 жовтня 1948 року у Москві. У 1966 році із золотою медаллю закінчив середню школу № 45 у Києві. Впродовж 19661972 років навчався в Київському медичному інституті, був студентом 16-ї групи лікувального факультету.

У 19721975 роках навчався в аспірантурі цього ж медінституту під керівництвом члена-кореспондента Академії медичних наук СРСР Миколи Нечипоровича Зайка. У 1976 році Олександр Іванович захистив кандидатську дисертацію на тему «Експериментальні дані про порушення енергозабезпечення артеріальної стінки при її денервації».

З кінця 1979 року працює асистентом кафедри госпітальної терапії № 3, керівник курсу військово-польової терапії та терапії екстремальних умов.

З 1985 року почав займатися проблемами ембріональних стовбурових клітин, їх клінічного застосування, та працювати в галузі трансплантації клітин ембріональної печінки. З 1991 року, після отримання дозволу Міністерства охорони здоров'я України, почав використовувати ембріональні клітинні суспензії в широкій клінічній практиці для лікування захворювань, які супроводжуються зменшенням клітинної маси, дистрофіями, розвитком склерозу, а також малігнізацією. У 1992 році описав пряму гіпоглікемічну дію ембріональних стовбурових клітин гемопоезу.

У лютому 1994 року Олександр Іванович став співвласником ТОВ «До-Цент ембріональних тканин „ЕмСелл“», а у вересні цього ж року була відкрита перша у світі клініка клітинної терапії.

Громадська і наукова діяльність[ред. | ред. код]

Олександр Смикодуб був членом наукових товариств, серед яких:

  • Celluar Therapy Society;
  • Cell Transplantat Society;
  • Multinational Association of Supportive care in Cancer тощо.

Розроблені ним нові методи лікування знайшли відображення у 17 патентах, з яких два США, два Нідерландів, вісім України та інших європейських країн.

Джерела[ред. | ред. код]