Соба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соба
Походження  Японія
Необхідні компоненти гречка[d]
Соба

Соба (яп. 蕎麦, そば) — національна японська страва у вигляді довгої коричнево-сірої локшини з гречаного борошна. Відома з середини XVI століття, до того японці вживали неподрібнену крупу[1].

Загальні відомості[ред. | ред. код]

В Японії словом соба, якщо мова йде про локшину, а не про страву, можуть називати будь-яку тонку локшину, навіть без гречаного борошна. Зокрема, на Окінаві під словом соба завжди розуміють лише тонку яєчну локшину. Для уточнення гречану собу називають ніхонсоба (яп. 日本 蕎麦, «японська соба»), а яєчну — чюкасоба (яп. 中華 そば, «китайська соба»).

Подається найчастіше до столу охолодженою без бульйону, з соусом цую в спеціальній чашці, а іноді з гарячим бульйоном як суп-локшина.

Оскільки локшина робиться з гречаного борошна, через що під час приготування страва може легко розвалитися, то в борошно зазвичай додають трохи пшеничного борошна. Спочатку виготовляють тісто, яке згодом розкочують та ріжуть спеціальним ножем на вузенькі смужки, а потім — варять.

Згідно сільськогосподарським стандартам Японії, щоб локшина отримала назву соба, в ній має міститися як мінімум 30 % гречки.

Какесоба (яп. 掛け 蕎麦) — найпопулярніший вид соби, що включає в себе крім локшини бульйон, рисове вино (мірін), соєвий соус та цибулю. Дуже часто приправляють васабі та імбирем.

В Японії соба дуже популярна як фаст-фуд, хоча її також готують в дуже дорогих ресторанах та вдома.

Окінава[ред. | ред. код]

В острівній префектурі Окінава однією з найбільш відомих та популярних страв є окінавська соба, але на цих островах соба робиться з пшеничного борошна, таким чином вона більше схожа на удон, з відмінністю у формі — японський удон більш товстий, ніж окінавська соба[2].

Якісоба[ред. | ред. код]

Докладніше: Якісоба

Якісоба (яп. 焼きそば) — смажена пшенична локшина. Незважаючи на те, що має в назві слово «соба», не має ніякого відношення до гречаної локшини та виготовляється з пшеничного локшини чюкасоба[3], яка також використовується для приготування рамену. З цієї ж причини слово соба в якісоба записується хіраґаною, а не ієрогліфами яп. 蕎麦.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мустафін О. Смачні пригоди. Екскурсії власною кухнею. К., 2020, с.8
  2. Okinawa soba: Noodle of the island king still popular today. Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 25 червня 2018.
  3. Якісоба в словнику Оксфорду. Архів оригіналу за 6 жовтня 2014. Процитовано 26 листопада 2014.

Посилання[ред. | ред. код]