Сорока іберійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сорока іберійська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Воронові (Corvidae)
Рід: Блакитна сорока (Cyanopica)
Вид: Сорока іберійська
Cyanopica cooki
Bonaparte, 1850
Синоніми
Cyanopica cyana cooki

Cyanopica cyanus cooki

Посилання
Вікісховище: Cyanopica cooki
Віківиди: Cyanopica cooki
EOL: 45518976
ITIS: 916624
МСОП: 22732302
NCBI: 301986
Fossilworks: 373106

Соро́ка іберійська[2] (Cyanopica cooki) — вид горобцеподібних птахів родини воронових (Corvidae). Ендемік Піренейського півострова.

Назва[ред. | ред. код]

Вид названо на честь англійського натураліста Семюеля Едварда Кука (1787—1856), який зібрав типові зразки птаха.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Іспанії (за винятком північних і східних регіонів), а також у східній і південній Португалії. Ареал цього виду представлений середземноморськими чагарниками з наявністю відкритих трав'янистих і чагарникових ділянок: іберійська сорока також поселяється в оливкових гаях, плантаціях коркового дуба, а іноді в садах і парках.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки 34—36 см, вагою 65—76 г. Це птахи середнього розміру, міцні та стрункі на вигляд з квадратною та подовженою головою, сильним та загостреним конічним дзьобом, сильними ногами, пальчастими крилами та хвостом, який приблизно такий же завдовжки, як тіло. Голова має чорну шапку, що покриває чоло, тім’я, потилицю та щоки, тоді як горло та верхня частина грудей білі. Такого ж кольору підхвістя, решта грудей і черево сіро-рожевого кольору. Спина і крила попелясто-сірі, останні з блакитними відтінками, такого ж кольору хвіст, який має чорнувато-коричневий нижній бік. Дзьоб і ноги чорнуваті, а очі темно-коричневі з тонким неопереним і чорнуватим навколоочним кільцем.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Птах із денним способом життя, який, окрім репродуктивного періоду, живе групами, які також досить чисельні (часто більше двадцяти особин). Всеїдний. Раціон складається здебільшого з комах (особливо жуків і гусениць) та інших дрібних безхребетних, а також жолудів , оливок і ягід. Інколи поїдає яйця, пташенят, ящірки, миші, дрібні фрукти, кедрові горіхи та зерна залежно від наявності.

Це моногамні птахи, чиї пари тривають роками. Під час шлюбного сезону (який охоплює квітень і травень, але починається пізніше у високогірних районах і триває до червня), пари, як правило, ізолюються від зграї, до яких вони належать, гніздяться невеликими колоніями і возз’єднуються з іншими членами групи лише під час пошуку їжі. Чашоподібне гніздо будують обидва партнери з переплетених гілок і рослинних волокон на гілці дерева. У кладці 6—8 яєць, які висиджує самиця. Інкубація триває 15 днів. Самець в цей час охороняє гніздо. Пташенята вилітають з гнізда через три тижні після вилуплення, але залишаються з батьками ще впродовж трьох тижнів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2017). Cyanopica cooki: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 19 серпня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.