Спаський пагорб (Миколаїв)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 09:54, 20 березня 2013, створена DixonDBot (обговорення | внесок) (Додавання/виправлення дати для: Шаблон:Без категорій; косметичні зміни)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спаський пагорб
Миколаїв
Загальна інформація
Координати: Широту не вказано
Координати: Координати: Широту не вказано
{{#coordinates:}}: недопустима широта
Район Центральний
Адмінодиниця Миколаїв
Головні вулиці Спаська, Обсерваторна
Парки ім. Тараса Шевченка

Історія

Спаський пагорб - найвища точка в Миколаєві, висотою приблизно 53 м над рівнем моря. Він розміщувався колись на околицях, а зараз - в центрі міста поблизу Спаського урочища, звідки і отримав свою назву. Від пагорба на захід до берегів Бузького лиману йшла Спаська балка, в якій колись було потужне джерело мінеральної води.

в 1821 році адмірал А.С.Грейг запропонував побудувати на Спаському пагорбі Морську астрономічну обсерваторію. При будівництві було розрито скіфський курган, в якому знайшли могилу заможного скіфа. Обсерваторія була побудована в 1827 році, а на її території на початку 30-х рр. ΧΙΧ ст. добудовано башту Морського оптичного телеграфу, який поєднував Миколаїв з Севастополем, Одесою, Очаковом та Ізмаїлом.

Пагорб був вкритий піском, а отже в умовах постійних вітрів в степу був для міста не дуже зручним, адже з нього постійно здувався пил і пісок. Адмірал Грейг вирішив перетворити пагорб на парк. На початку ΧΧ століття ці зелені насадження були перейменовані Комітетом тверезості на Сад тверезості №1. Нині на цьому місці розміщуються Піонерський парк, Будинок культури будівників тощо.