302-й зенітний ракетний полк (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб 302-го зенітного ракетного полку (Україна)
Емблема зенітно-ракетних військ

302-й зені́тний раке́тний полк - військове з’єднання зенітно-ракетних військ України, що за організаційно-штатною структурою входить до складу Повітряного командування "Центр" ВПС ЗСУ. Місце дислокації - Харків.

Командування

Перший командир — генерал-майор Вантуринов Микола Михайлович. Нинішній командир — полковник Ігор Колєснік.

Історія полку

Формування 302-го зенітного ракетного полку бере початок 10 вересня 1942 року у Москві. Тоді він носив назву 374-го зенітно-артилерійського полку. Днем створення військової частини вважається 8 листопада 1942 р., у цей день командир полку видав свій перший наказ. Починаючи з 20 листопада 1942 р. полк входив до складу Астраханського дивізіонного району Протиповітряної оборони. Після перемоги радянської армії в Сталінградській битві 28 березня 1943 р. полк було передислоковано на харківський напрямок для захисту м.Валуйки. Бойове хрещення бійці полку прийняли 8 травня 1943 р. В серпні 1943 р. підрозділи полку зайняли бойові позиції на підходах до Харкова. Разом з військами 7-ї гвардійської армії солдати-зенітники штурмували місто. З 23 серпня по листопад 1943 р. полк захищав повітряний простір Харкова. 8 листопада 1943 р. частина отримала Бойовий Червоний Прапор. В листопаді 1944 р. полк передислокували на територію Румунії, де у складі 13-го корпусу Протиповітряної оборони він виконував завдання з протиповітряного захисту мостів через ріки Прут та Серет в районі м.Галац. Перемогу військовики частини зустріли в Будапешті, де захищали мости через Дунай, забезпечуючи переправу радянських військ. За роки війни особовий склад полку знищив 27 ворожих літаків та більше батальйону піхоти.
Починаючи з листопада 1945 року по сьогоднішній день частина захищає повітряний простір над Харковом.

В січні 1992 р. особовий склад частини склав Присягу на вірність народові України.

Нагороди

22 лютого 1968 року за великі заслуги, виявлені в боях за Батьківщину та у зв’язку з 50-річчям Радянської Армії і Військово-Морського флоту, полк нагороджено орденом Червоної Зірки.

Озброєння

На озброєнні полку перебувають 3 дивізіони С-300ПТ.

Символіка

Символікою 302-го зенітного ракетного ордена Червоної Зірки полку є нарукавна емблема, герб та пам’ятний нагрудний знак.

Гімн "Рідний полк" — перші рядки:

Шануєм ми фронтовиків:

у них зенітки влучно били

і 27 фашистських літаків

у небі фронтовім згоріли.''

Посилання

302-ой зенитно-ракетный полк отметил своё 70-летие

Джерела

Символіка 302 зенітного ракетного ордена Червоної Зірки полку