Вікіпедія:Критерії добропорядного використання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Вступ

Основна мета політики Вікіпедії у сфері дотримання умов добропорядного користування — захистити ідею створення і розповсюдження вільного вмісту, який може використовувати хто завгодно і на будь-яких носіях. Звичайно, ця мета може бути досягнута повною забороною[1] застосування невільних [2] медіа-матеріалів (далі, медіа-файли), але, з іншого боку, це увійде до суперечності з іншим основним завданням — створенням якісної енциклопедії. Тому необхідно вирішити використання деякої кількості захищеного матеріалу там, де без нього не можна обійтися. Умовам (критеріям) такого обмеженого використання і присвячений даний документ.

Під медіа-файлами розуміються будь-які нетекстові матеріали: як статичні ілюстрації (растрові або векторні), так і динамічні — відеофрагменти, аудіофайли.

Медіа-файли, використання яких неможливе ні під однією з вільних ліцензій, повинні відповідати певним умовам. Ці умови ґрунтуються на базових складових самого поняття «Добропорядне користування», а також враховують цілі створення вільної енциклопедії і бажання уникнути небажаних правових наслідків.

Умови

Таким чином, для використання будь-якого невільного медіа-файлу повинні виконуватися всі нижче наведені умови.

  1. Немає вільної заміни. Невільний медіа-файл може використовуватися тільки в тому випадку, якщо вільна, відповідна умовам енциклопедичності, заміна (альтернатива) для нього не існує в даний момент або не може з'явитися в найближчому майбутньому (наприклад, протягом місяця). Якщо невільний матеріал якимось чином може бути перетворений у вільний, це повинно бути зроблено замість застосування концепції добропорядного використання. Невільний матеріал завжди повинен замінюватися вільнішим, якщо такий стає доступним і має прийнятну якість, тобто якість, достатню для досягнення енциклопедичної мети. Для швидкої перевірки необхідно запитати себе: «Чи можливо замінити цей матеріал на іншій, що дає той же ефект?» — Якщо відповідь буде «Так», то використання медіа-файлу не відповідає умові сумлінності, і завантажувати його не можна.
  2. Увага до комерційної цінності. Використання невільного матеріалу не повинне зменшувати комерційну цінність початкового твору, або замінювати його придбання.
  3. (а) Мінімальне використання. Кількість невільних медіа-файлів в одній статті повинна бути мінімальною. Якщо для її ілюстрації необхідний тільки один невільний медіа-файл, їх не повинно бути більше.
    (б) Роздільність/якість відтворення. Роздільність/якість повинні бути мінімальним можливим для виконання поставленого завдання.
  4. Верифіковність. Матеріал повинен бути опублікований де-небудь раніше.
  5. Енциклопедичність. Матеріал повинен бути енциклопедичним і відповідати іншим вимогам Вікіпедії до матеріалів.
  6. Вимоги до файлу. Медіа-файл повинен відповідати критеріям специфічним для даного медіа-файлу.
  7. Застосовність. Матеріал повинен використовуватися хоч би в одній статті. Зображення може ілюструвати декілька статей, за наявності окремого обґрунтування для кожного використання.
  8. Значущість. Матеріал повинен відповідати критерію значущості для відповідної статті — наприклад, ідентифікувати її основний об'єкт, або специфічно ілюструвати важливі її пункти або розділи, і не повинен застосовуватися в декоративних цілях. Використання невільних матеріалів в списках, галереях зображень, елементах інтерфейсу зазвичай розцінюється як декоративне.
  9. Обмежене розміщення. Невільні матеріали можуть використовуватися тільки в основному просторі імен. Вони не можуть використовуватися в будь-яких шаблонах або на сторінках користувачів. Допускається установка посилань (не включення!) на невільні медіа-файли із сторінок обговорень.
  10. Повнота опису. Опис невільного медіа-файлу повинен містити:
    • (а) Коректне посилання на джерело і позначення утримувача авторських прав (якщо вони відрізняються).
    • (б) Відповідний шаблон-ліцензію групи «Добропорядне використання», такий, що уточнює вживаний критерій.
    • (в) Для кожної статті, що використовує невільний медіа-файл, на сторінці опису файлу має бути обґрунтування на підтвердження заявленого критерію сумлінності. Таке обґрунтування має мати очевидну форму, вказувати на статтю, в якій використовується файл, і пояснювати, чому не можуть бути знайдені (створені) вільні альтернативи. Якщо використаний шаблон ліцензії містить обґрунтування сумлінності за окремими пунктами даних умов, в загальному обґрунтуванні вони можуть не указуватися, але тільки для тих статей, де дане обґрунтування з шаблону застосовано, або обумовлено в ньому прямо.

Доповнення до правил

До цих правил можуть розроблятися додаткові тематичні уточнення, що роз'яснюють застосування вище викладених пунктів до конкретних випадків. Такі уточнення повинні прийматися спільнотою нарівні з іншими правилами проекту, проте, у разі повної або часткової їх суперечності даному документу, повинні застосовуватися його умови (у рамках пунктів, що суперечать), а не умови тематичних уточнень.

Невідповідність зазначеним умовам

  1. Невільні медіа-файли, що не відповідають вказаним умовам, повинні вилучатися протягом 7 днів з моменту попередження користувача, що завантажив їх. Щоб уникнути вилучення, користувач, що завантажив медіа-файл, або будь-який інший користувач повинен надати переконливі докази відповідності всім 10 критеріям сумлінності. Для матеріалів, завантажених раніше 25 травня 2007 року, даний 7-денний період розширюється до 14 днів.
  2. Невільні медіа-файли, які не використовуються в жодній статті (порушують 7 пункт), повинні вилучатися протягом 7 днів з моменту установлення {{subst:ofud}} відповідно до критерію швидкого вилучення.

Винятки з правил

Винятки з даних правил можуть бути зроблені тільки на основі індивідуального підходу і за консенсусом спільноти, що підтверджує відповідність таких дій основній меті, — створенню вільної енциклопедії (наприклад, це може бути категорія з невільними матеріалами, для яких потрібна допомога спільноти у пошуку заміни).

Див. також: Вікіпедія:Політики ліцензування (Правило Доктрини Виключення (ПДВ))

Шаблон

Шаблон {{обґрунтування добропорядного використання}} може допомогти в написанні обґрунтування, що містить все необхідне.

{{Обґрунтування добропорядного використання
| Опис =
| Джерело  =
| Частина =
| Роздільність =
| Мета =
| Замінність =
| Інше =
}}

Параметр Інше необов'язковий і може не заповнюватися, якщо в тому немає необхідності.

Примітки

  1. Слід звернути увагу, що в низці мовних розділів Вікіпедії використання невільних матеріалів повністю заборонене.
  2. Під «невільними» розуміються не лише матеріали, захищені законодавством про авторські права, але і матеріали, вільне розповсюдження яких на умовах вільних ліцензій неможливе і з інших підстав — як юридичного характеру (наприклад, в рамках музейного права, зважаючи на право громадянина на своє зображення або загальних положень цивільного права), так і технічного характеру (наприклад, неможливість отримання екземпляра матеріалу у вільному форматі і необтяженому захистом від копіювання).


Див. також