Спонгін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Спонгін (від грец. Σπόγγος, spongos = губка) — колагеноподібний структурний білок. Це білковий комплекс, що складається з білків колагену типу IV, які трапляються лише в рогових кременистих губках (клас Demospongiae).[1]

Характеристика[ред. | ред. код]

У губок (Demospongiae) спонгін утворює структурні волокна. Ці губчасті волокна з'єднують спікули губок (spicula), які складаються з вапна та силікатів, у мезогіл і таким чином надають губці її форму та забезпечують надходження поживних речовин шляхом формування системи каналів. Спонгін відіграє важливу роль у губках з ряду Dictyoceratida, оскільки вони не мають спікул, тому весь скелет складається зі спонгіну.

Вапняні губки (Calcarea) і скляні губки (Hexactinellida) не мають губчатих волокон і тому будують свою структуру лише з кальцієвих і силікатних спікул.

Склад[ред. | ред. код]

Білковий ланцюг складається з 15,76 % гліцину, 8 % серину, 5,75 % аргініну, 5,15 % лізину 2,2 % валіну і 1,5 % цистину, 0,41 % брому (у вигляді дибромтирозину) і 0,5–1,5 % йоду (переважно у вигляді моно- та дийодтирозину).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A. Aouacheria, C. Geourjon, N. Aghajari, V. Navratil, G. Deléage, C. Lethias, J. Y. Exposito: Insights into early extracellular matrix evolution: spongin short chain collagen-related proteins are homologous to basement membrane type IV collagens and form a novel family widely distributed in invertebrates. In: Molecular biology and evolution. Band 23, Nummer 12, Dezember 2006, S. 2288–2302, DOI:10.1093/molbev/msl100, PMID 16945979.

Література[ред. | ред. код]