Стороженко Руслан Валерійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стороженко Руслан Валерійович
Народився 30 квітня 1996(1996-04-30)
Голяки, Канівський район, Черкаська область, Україна
Помер 19 березня 2023(2023-03-19) (26 років)
Поховання Корсунь-Шевченківський
Країна  Україна
Діяльність військовослужбовець, громадський активіст
Військове звання старший матрос
Нагороди
Орден «За мужність» III ступеня

Руслан Валерійович Стороженко (псевдо Творецький, Творець; 30 квітня 1996, с. Голяки — 19 березня 2023) — український військовик-доброволець і громадський діяч, засновник організації «Моя мовна стійкість», загинув на російсько-українській війні. Кавалер ордену «За мужність» III ступеня (2023, посмертно)[1]

Життєпис[ред. | ред. код]

Після закінчення Іванівської ЗОШ вступив до Черкаського економічно-правового коледжу на спеціальність «Товарознавство в митній справі», який закінчив з відзнакою і продовжив заочно навчання в Полтавському університеті економіки і торгівлі. Працював у Києві помічником керівника підприємства «Ремонтно-будівельний комплекс».

Із перших днів російського вторгнення пішов добровольцем захищати Україну. Служив старшим матросом під псевдонімом Творецький, друзі називали його «Творець».

Загинув 19 березня. Похований на Алеї Героїв у Корсуні, де від 2020 року проживає його мати Світлана Василівна.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Руслан Стороженко заснував ініціативу «Моя мовна стійкість», суттю якої було поширення української мови та виховання мовної стійкості українців.[2][3]. Також «Моя Мовна Стійкість» допомагає громадянам України, які спілкуються російською у побуті, перейти на українську мову. У 2021 році «Моя Мовна Стійкість» запустила всеукраїнську акцію «Бізнес говорить українською»[4].

Руслан Стороженко був одним із провідних активістів київського осередку «Національного Альянсу» й підтримував патріотичний дитячий табір «Поклик Яру»,[5] щороку організовував військово-патріотичні табори «Холодний Яр». Також був учасником наймасовішої в Україні спортивно-патріотичної теренової гри «Гурби-Антонівці», яка щороку проходить між селами Смига Рівненської області й Антонівці, що на Тернопільщині.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За мужність» III ступеня (2023, посмертно) «за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов'язку»[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Указ Президента України від 24 серпня 2023 року № 517/2023 «Про відзначення державними нагородами України»
  2. Викладачі позашкільних гуртків та секцій переходять на українську мову викладання: підсумки челенджу «Навчай українською» (пресконференція) [Архівовано 2023-05-29 у Wayback Machine.] Уповноважений із захисту державної мови
  3. «Моя мовна стійкість». Активісти збирають відеоісторії людей, які перейшли на українську [Архівовано 19 лютого 2022 у Wayback Machine.] «Портал мовної політики»
  4. Бізнес говорить українською — в Україні стартував мовний флешмоб. Архів оригіналу за 19 лютого 2022. Процитовано 19 лютого 2022.
  5. Анастасія Кушпіт (22 березня 2023). Дивиться на нас з неба: на війні загинув керівник ініціативи "Моя Мовна Стійкість" Стороженко. 24 канал.

Література[ред. | ред. код]

  • Олена Марчик. Нам випала честь довершити справу предків // Надросся. — № 12, 30 березня 2023. — С. 2.

Посилання[ред. | ред. код]