Східна півкуля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Східна півкуля.

Схі́дна півку́ля — географічний термін, яким називають земну півкулю, розташовану на схід від Гринвіцького меридіану (що проходить через місто Гринвіч у Англії) і на захід від 180-го меридіану. Може також використовуватись в неточному географічному значенні, для посилання на континенти Європи, Азії, Африки та Австралії, у протиставленні до Західної півкулі, що включає континенти Америки. Додатково, цей термін може використовуватись в культурному або геополітичному сенсі як синонім «Старого Світу».

Приблизно 85% населення світу проживає у Східній півкулі.

Стислий огляд[ред. | ред. код]

Лінія, яка розділяє Східну та Західну півкулі є довільно обраною умовністю, — на відміну від екватора (уявна лінія, що проходить через середину Землі та є рівновіддаленою від обох земних географічних полюсів), котрий відділяє Північну та Південну півкулі одну від одної. Гринвіцький меридіан, розташований на 0° довготи, та 180-й меридіан (а також Міжнародна Лінія зміни дат, розташована поруч із цим меридіаном) є загальноприйнятими межами, оскільки вони відділяють східні довготи від західних. Використання такого поділу призводить до того, що частини західної Європи, Африки та східної Росії опиняються в Західній півкулі, зменшуючи таким чином придатність такого поділу для картографії, а також для геополітичних конструкцій, оскільки всю Євразію та Африку прийнято, зазвичай, відносити до Східної півкулі. Тому, часто використовують меридіани 20° зх. д. та діаметрально-протилежний йому 160° сх. д.,[1][2] що утворюють Східну півкулю, яка включає материкові частини Європи та Африки, але також включає незначну частину південно-східної Ґренландії (яка зазвичай вважається частиною Північної Америки) та виключає більшу частину східної Росії та Океанії (наприклад, Нову Зеландію).

Два значних регіони Антарктиди названі згідно з їхнім розташуванням усередині відповідної півкулі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Olson, Judy M. "Projecting the hemisphere [Архівовано 18 серпня 2007 у Wayback Machine.]", ch. 4 from Matching the map projection to the need [Архівовано 18 серпня 2007 у Wayback Machine.]; Robinson, Arthur H. & Snyder, John P., eds. 1997. Bethesda, MD: Cartography and Geographic Information Society, American Congress on Surveying and Mapping.
  2. "Eastern Hemisphere". Merriam-Webster's Geographical Dictionary, 3rd ed. 2001. Springfield, MA: Merriam-Webster, Inc., p. 340.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]