Тайгові друзі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тайгові друзі
Таёжные друзья
Вид анімація
Режисер Aleksandr Ivanovd
Сценарист Олександр Іванов
Оператор К. Крилова
Композитор Олександр Варламов
Кінокомпанія Союзмультфільм
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1939

«Тайгові друзі» — мультиплікаційний фільм 1939 року, поставлений режисером Олександром Івановим.

Фільм присвячений героям-льотчицям Валентині Гризодубовій, Поліні Осипенко, Марині Расковій, 24—25 вересня 1938 року на літаку АНТ-37 «Батьківщина», що здійснили безпосадковий переліт Москва — Далекий Схід (Кербі, район Комсомольська-на-Амуре) прямий — 5910 км). У ході перельоту було встановлено жіночий світовий авіаційний рекорд дальності польоту. Режисер фільму Олександр Іванов називав його «Наш переліт» і в ході кампанії по боротьбі з космополітизмом навів приклад як патріотичний фільм, протиставляючи роботам Івана Іванова-Вано, якого звинувачував у «схилянні перед Заходом».[1] Фільм «Тайгові друзі» увійшов до кольорових мультфільмів, виконаних за триколірною технологією, розробленою П. М. Мершиним і використовуваної в СРСР при створенні мультфільмів з 1937 по 1945.[2]

Сюжет[ред. | ред. код]

Крізь хмари та снігові хуртовина летить літак «Батьківщина». З цікавістю прислухаються мешканці тайги: ведмеді, вовки, зайці — до гулу його моторів.

Творці[ред. | ред. код]

Режисер — Олександр Іванов

Сценарист — Олександр Іванов

художник — Геннадій Філіппов

оператор — Д.Крилова

композитор — Олександр Варламов

звукооператор — З. Ренський

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кирилл Малянтович. Как боролись с «космополитами» на «Союзмультфильме» (рассказ-воспоминание) // «Киноведческие записки» : журнал. — 2001. — № 52 (21 квітня). Архівовано з джерела 28 травня 2017.
  2. Николай Майоров. А до войны они были цветными // «Техника и технологии кино» : журнал. — 2010. — № 1 (21 квітня). Архівовано з джерела 27 жовтня 2011.