Танагра цяткована

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Танагра цяткована

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Саякові (Thraupidae)
Рід: Ixothraupis
Вид: Танагра цяткована
Ixothraupis guttata
(Cabanis, 1850)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Callispiza guttata
Tangara guttata
Посилання
Вікісховище: Ixothraupis guttata
Віківиди: Ixothraupis guttata
ITIS: 563296
МСОП: 22722869

Тана́гра цяткована[2] (Ixothraupis guttata) — вид горобцеподібних птахів родини саякових (Thraupidae). Мешкає в Центральній і Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Самець цяткованої танагри

Довжина птаха становить 13 см, вага 18-20 г. Верхня частинам голови яскраво-жовта, шия жовто-зелена, спина і надхвістя скраво-зелена. Верхня частина тіла поцяткована чорним лускоподібним візерунком, на спині він більш виражений. Навколо очей світло-жовті кільця, під очима світло-жовті смуги, від дзьоба до очей ідуть широкі чорнуваті смуги. Крила і хвіст чорні, пера на них мають бірюзові і білі края. Горло, живіт і груди білуваті, сильно поцятковані чорними лускоподібними плямами, які можуть мать світло-бірюзові края. Боки і гузка жовто-зелені, чорні плями на них є менш виражені. Забарвлення самиць загалом є подібним до забарвлення самців, однак є дещо менш яскравим. Крім того, тім'я у них жовто-зелене, а не жовте, а чорні плямки на нижній частині груей є помітно менш вираженими. Дзьоб міцний, конічної форми, зверху чорний, знизу сріблястий, на кінці більш темний. Очі темно-карі, лапи сірі.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють шість підвидів:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Цятковані танагри мешкають в Коста-Риці, Панами, Колумбії, Венесуелі, Гаяні, Суринамі, Французької Гвіани, Бразилії і на Тринідаді і Тобаго. Вони живуть в кронах вологих рівнинних і гірських тропічних лісів, на узліссях, в садах і на плантаціях, уникають відкритих просторів. Зустрічаються парами або невеликими зграйками, переважно на висоті від 700 до 1500 м над рівнем моря. Живляться ягодами і плодами, а також дрібними комахами. Сезон розмноження триває з середини квітня по червень. Гніздо робиться з листя і рослинних волокон, розміщується на висоті від 3 до 6 м над землею. В кладці 2 білих яйця, поцяткованих бурими плямками. Інкубаційний період триває 13 днів, пташенята покидають гніздо через 15 днів після вилуплення. Насиджують лише самиці, за пташенятами доглядають і самиці і самці. Цяткованим танаграм притаманний колективний догляд за пташенятами, коли батькам допомагають молоді птахи з минулорічних виводків.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Ixothraupis guttata.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Tanagers and allies. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 07 червня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • ffrench, Richard; O'Neill, John Patton & Eckelberry, Don R. (1991): A guide to the birds of Trinidad and Tobago (2nd edition). Comstock Publishing, Ithaca, N.Y. ISBN 0-8014-9792-2
  • Hilty, Steven L. (2003): Birds of Venezuela. Christopher Helm, London. ISBN 0-7136-6418-5
  • Salaman, Paul G. W.; Stiles, F. Gary; Bohórquez, Clara Isabel; Álvarez-R., Mauricio; Umaña, Ana María; Donegan, Thomas M. & Cuervo, Andrés M. (2002): New and noteworthy bird records from the east slope of the Andes of Colombia. Caldasia 24 (1): 157–189. PDF fulltext

Посилання[ред. | ред. код]