Таязура смугаста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Таязура смугаста

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Зозулеподібні (Cuculiformes)
Родина: Зозулеві (Cuculidae)
Підродина: Таязурині (Neomorphinae)
Рід: Таязура (Neomorphus)
Вид: Таязура смугаста
Neomorphus radiolosus
Sclater & Salvin, 1878
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Neomorphus radiolosus
Віківиди: Neomorphus radiolosus
EOL: 913258
ITIS: 554800
МСОП: 22684473

Таязу́ра смугаста[2] (Neomorphus radiolosus) — вид зозулеподібних птахів родини зозулевих (Cuculidae)[3]. Мешкає в Колумбії і Еквадорі[4].

Опис[ред. | ред. код]

Смугаста таязура

Довжина птаха становить 46-50 см. Виду не притаманний статевий диморфізм. Верхня частина голови чорна, блискуча, на тімені помітний синювато-чорний чуб, лоб поцяткований білими смужками. Верхня частина спини і нижня частина тіла чорні, пера на них мають широкі білуваті або кремові краї. Нижня частина спини і надхвістя рудувато-коричневі, боки кремові. Першорядні махові пера чорні, другорядні махові пера червонуваті або фіолетові, покривні пера крил пурпурово-коричневі. Центральні стернові пера яскраво-зелені, решта стернових пер чорні або темно-фіолетові, покривні пера хвоста чорні. Райдужки темно-карі, навколо очей плями голої синьої шкіри. Дзьоб зверху чорнуватий, знизу і біля основи білуватий. Лапи міцні, відносно довгі, сизі.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Смугасті таязури мешкають в передгір'ях на захід від Анд на південному заході Колумбії (Рисаральда, Вальє-дель-Каука, Каука, Нариньйо) і в Еквадорі (Есмеральдас, Імбабура, Пічинча). Вони живуть у вологих рівнинних і гірських тропічних лісах, на висоті від 30 до 1525 м над рівнем моря. Зустрічаються поодинці, іноді приєднуються до змішаних зграй птахів разом з сорокушами і дереволазами. Ведуть переважно наземний спосіб життя. Живляться комахами, павуками та іншими безхребетними, яких шукають на землі, а також дрібними земноводними, ящірками і зміями. Смугасті таязури слідкують за кочовими мурахами і таясу, ловлячи сполоханих комах.

Смугасті таязури не практикують гніздовий паразитизм. Вони гніздяться в заростях, на висоті 4-5 м над землею. Сезон розмноження триває з березня по червень. Гніздо робиться з листя, в кладці одне округлої форми яйце. Інкубаційний період триває 13 днів, пташенята покидають гніздо через 20 днів після вилуплення.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває під загрозою зникнення. За оцінками дослідників, популяція смугастих таязур становить від 1000 до 2500 птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Neomorphus radiolosus: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 06 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Turacos, bustards, cuckoos, mesites, sandgrouse. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 06 серпня 2022.
  4. Erritzøe, Johannes; Mann, Clive F.; Brammer, Frederik; Fuller, Richard A. (2012). Cuckoos of the World. Helm Identification Guides. Christopher Helm. ISBN 978-0713660340.

Посилання[ред. | ред. код]