Та хаос помер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Та хаос помер
And Chaos Died
Жанрнаукова фантастика
АвторДжоанна Расс
Моваанглійська мова
Опубліковано1970
Країна США
ВидавництвоЕйс Букс
Видання1970
Художник обкладинкиЛео і Даян Діллон

«Та хаос помер» (англ. And Chaos Died) — науково-фантастичний роман американської письменниці Джоанни Расс, можливо найвідомішої письменниці-феміністки цього жанру[1]. Роман описує дистопічну проєкцію сучасного суспільства, в якій населення Землі продовжує зростати, а наслідки цього дещо пом'якшені передовими технологіями. Роман був номінований на премію Неб'юла 1970 року.

Сюжет

[ред. | ред. код]

На надзвичайно переповненій планеті залишки «природи» існують лише в обмежених регіонах, які не охоплюються житлом, промисловістю та промисловим господарством. Творчість та індивідуальність пригнічуються й спрямовуються в жорсткі соціальні формати. Всесильна бюрократія/поліційна держава контролює дії всіх громадян. Їх мета — зберегти контроль над планетарною елітою, і для досягнення цієї мети вони готові вдатися до будь-якого методу, навіть безжального.

На відміну від всього цього, автор описує іншу планету, на якій людський розвиток йшов по діаметрально протилежному шляху: природний світ поважається; населення обмежене; і кожна людина заохочується до унікального розвитку. У цьому іншому світі, люди, як відомо, в основному «духовні», й безсмертні за своїм характером. Телепатія і телекінез розвиваються всебічно й наскільки це можливо.

У цьому романі розкривається протистояння між цими різними системами.

Відгуки

[ред. | ред. код]

Джеймс Бліш відгукнувся про роман схвально: «Загалом [він] вражає не тільки своєю винахідливістю та блиском своєї техніки, а й тому, що основне фантастичне припущення було використано, щоб розповісти нам справжні речі про справжню психіку людини»[2]. Хоча сучасні читачі були менш вічливими: Бріт Мандело, який написав рецензію для Tor.com, назвав «Та хаос помер» «дивною психоделічною книгою, яка багато в чому не досягає цілі», вказуючи, зокрема, очевидне лікування основного героя від гомосексуальності як проблемний момент[3].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. See, e.g., Reviews: Joanna Russ. 28 травня 1996. Архів оригіналу за 27 вересня 2007. Процитовано 10 січня 2006.
  2. "Books", F&SF, December 1970, pp.20-21
  3. And Chaos Died at Tor.com, accessed May 24, 2012

Література

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]