Ткач Дмитро Іванович (науковець)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ткач Дмитро Іванович
Народився 5 травня 1939(1939-05-05) (85 років)
Ашхабад, Туркменська РСР, СРСР
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність науковець, викладач університету
Alma mater Дніпропетровський інженерно-будівельний інститут (1961)
Галузь нарисна геометрія
Заклад Придніпровська державна академія будівництва та архітектури
Вчене звання професор
Науковий ступінь кандидат технічних наук України

Дмитро Іванович Ткач (5 травня 1939, Ашгабат, Туркменська РСР) — український вчений у галузі нарисної геометрії та педагогіки, організатор освіти. Кандидат технічних наук, професор. Завідувач кафедри нарисної геометрії та дизайну ПДАБА[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Ашгабаті. У 1961 році випустився з факультету промислового та цивільного будівництва Дніпропетровського інженерно-будівельного інституту та залишився на посаді викладача на кафедрі нарисної геометрії і графіки. У 1965 році вступив до аспірантури під керівництвом М. Л. Русскевича. З того часу він розпочав читати лекції з нарисної геометрії для студентів архітектурного факультету і одночасно проводив дослідження в галузі архітектурної перспективи, що стала головною темою його кандидатської дисертації[2].

З 1978 по 1982 роки завідував кафедрою історії, теорії архітектури і архітектурної графіки, з 2000 по 2003 роки — кафедрою основ дизайну Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», з 2010 по 2019 роки[джерело?] — кафедрою нарисної геометрії і графіки ПДАБА[1].

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Активно бере участь у науково-практичних конференціях, присвячених сучасним проблемам геометричного моделювання об'єктів, а також в галузі педагогіки вищої освіти. Він є автором 149 наукових і науково-методичних публікацій і володіє 4 патентами на корисні моделі.[3]

Зробив значний вклад у розвиток вітчизняної нарисної геометрії та інженерної графіки, розробив методіку навчання майбутніх архітекторів нарисній геометрії.[4]

Виступив співавтором багатьох відомих підручників та довідників, таких як «Збірник задач з нарисної геометрії», «Справочник по инженерно-строительному черчению», «Архитектурное черчение. Справочник», а також автором численних наукових праць та методичних посібників з нарисної геометрії, перспективи та педагогіки.[5]

Наукові праці[ред. | ред. код]

  • Ткач Д. И. Системная начертательная геометрия (учебное пособие для студентов-архитекторов и дизайнеров). Издательство «ПГАСА», Днепропетровск, — 2011, — 384 с.
  • Ткач Д. І. Система навчання нарисної геометрії майбутніх архітекторів. (монографія). Видавництво «Свідлер А. Л.», Дніпропетровськ, — 2014, — 264 с.
  • Д. И. Ткач, Н. Л. Русскевич, П. Р. Ніринберг, М. Н. Ткач. Архитектурное черчение. Справочник. (під редакцією канд. техн. наук. Д. І. Ткача) — К.: «Будивельник», 1991, — 272 с.
  • М. Л. Русскевич, В. Л. Кравченко, Д. І. Ткач, Н. М. Жук, Л. К. Медведєва, Ю. М. Сисоев. Збірник задач з нарисної геометрії — Видавниче об'єднання «Вища школа», Головне видавництво. — К.: 1973, 152 с.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Дмитро Іванович Ткач. Науковці України — Еліта держави. Логос УКРАЇНА.
  2. Дмитрий Иванович Ткач. Либрусек.
  3. Ткач Дмитро Іванович. Офіційний сайт ПДАБА. Архів оригіналу за 2 серпня 2021. Процитовано 12 травня 2023.
  4. Ткач, Д.І. (2017). Система навчання нарисної геометрії майбутніх архітекторів (Українська) . Київ: Нац. пед. ун-т імені М. П. Драгоманова. с. 43.
  5. Профіль Д.І. Ткача на Google Academy.