Триптих Благовіщення з Екса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Триптих Благовіщення з Екса
англ. Annunciation altarpiece with Isaiah and Jeremiah[1]
нід. De profeet Jesaja (links), de annunciatie (midden), de profeet Jeremia (rechts)[2]
англ. The prophet Isajah (left), the annunciation (centre), the prophet Jeremiah (right)[2]
Творець: Бартелемі д'Ейк
Час створення: 1443–1445
Висота: 152 см, 155 см
Ширина: 176 см
Матеріал: олійна фарба
Техніка: Декілька технік
Жанр: сакральне мистецтво[2]
Зберігається: Собор Мадлен
Музей Бойманса — ван Бенінгена
Державний музей
Королівський музей витончених мистецтв
Музей: Королівські музеї витончених мистецтв, Музей Бойманса - ван Бенінгена, Музей Бойманса - ван Бенінгена[2], Рейксмузей[2] і Королівські музеї витончених мистецтв[2]
CMNS: Триптих Благовіщення з Екса у Вікісховищі

Триптих Благовіщення з Екса — триптих, яка приписується Бартелемі д'Ейку або так званому Майстру Благовіщення з Екс-ан-Прованса. Створений в 1443—1445 роках, і спочатку знаходився у Екс-ан-Провансі, на півдні Франції. Триптих був поділений між собором Мадлен який зноходиться в тому ж місті (центральна панель із Благовіщенням), музеєм Бойманса Ван Бонінгена (частина лівої панелі з пророком Ісаєю) в Роттердамі, Державним музеєм в Амстердамі (верхня частина лівої панелі), а права панель знаходиться в Королівському музеї образотворчого мистецтва Бельгії в Брюсселі. На бічних панелях ззаду намальовані Христа (праворуч) і Марію Магдалину (ліворуч).

Історія[ред. | ред. код]

Робота була замовлена П'єром Корпічі, торговцем сукном, який знав вітчима Бартелемі[3]. Картина поєднує в собі вплив раннього нідерландського майстром Робертом Кампіном та Яном ван Ейком з впливом Клауса Слютера, який працював у Діжоні, та Колантоніо з Неаполя (хоча деякі бачать, що цей останній вплив йде в іншому напрямку). Багато іконографічних деталей слідують за «Благовіщенням» Яна ван Ейка та його оточення. Разом із прекрасним портретом, датованим 1456 роком (Колекція Ліхтенштейна, Відень), і фрагментом з маленьким розп'ятим Христом у Луврі, це єдина панель, яка збереглась, пов'язана з Бартелемі д'Ейком.

Опис[ред. | ред. код]

На центральній панелі зображено Благовіщення всередині готичної церкви, ангел з'являється під склепом. Над ним, із вікна-троянди з отвором, входять Бог і два ангели, а Мадонна стоїть на колінах.

Коли триптих використовувався як вівтар, його бічні панелі залишалися закритими більшу частину часу, демонструючи сцену «Нолі-ме-танжер» із Марією Магдалиною, що стоїть на колінах зліва, і Христом, що відходить від неї праворуч. Однак дві панелі не утворюють суцільної картини. Марія Магдалина розташована серед пишних зелених пагорбів, а Христос оточений більш пустельним ландшафтом.

Розміри персонажів, як і в інших сучасних фламандських картинах, не реалістичні порівняно з фоном. Широкий одяг демонструє натхнення бургундської школи. Світло фламандського походження, дрібні деталі, включаючи крилатого диявола та кажана в лівій арці.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Zuffi, Stefano (2004). Il Quattrocento. Milan: Electa.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://diglib.library.vanderbilt.edu/act-imagelink.pl?RC=46614
  2. а б в г д е ж и к https://rkd.nl/explore/images/284762
  3. Snyder, James (1985). Northern Renaissance Art. Prentice-Hall, Inc. and Harry N. Abrams, Inc. с. 252.

Посилання[ред. | ред. код]