Троцький Ігор Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ігор Васильович Троцький
 Полковник
Загальна інформація
Народження 1890(1890)
Київ, Російська імперія
Смерть невідомо
Громадянство  УНР
Військова служба
Приналежність  УНР
Війни / битви
Командування
командир 2-ї ім. Кармелюка бригади 1-ї Запорозької дивізії Армії УНР
Нагороди та відзнаки
Орден «Залізний хрест» (УНР)
Орден «Залізний хрест» (УНР)

Ігор Васильович Троцький (1890, Київ, Російська імперія — ?) — український військовий діяч, полковник Армії УНР.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1890 року у Києві. Українець. У 1914 році закінчив Київське військове училище. Брав участь у Першій світовій війні. Останнє звання у російській армії — штабс-капітан.

У грудні 1917 року в Кам'янці-Подільському вступив до повстанського загону ім. Яна Кармелюка. Через деякий час, його призначають командиром 1-ї сотні цього загону. З лютого 1918 командир кінно-гайдамацького куреня ім. Яна Кармелюка військ Української Центральної Ради, з яким у квітні 1918 був переведений до Харкова.

У червні 1918 курінь зведено у харківську повітову сотню ім. Яна Кармелюка, яка 17 листопада 1918 з наказу головнокомандувача Лівобережного фронту полковника Петра Болбочана розгорнулися у 2-й Запорізький піший полк ім. Яна Кармелюка. Був командиром цього полку з травня 1919 до грудня 1919. Учасник Першого зимового походу, під час якого командував 2-им збірним куренем Дієвої армії УНР. Після закінчення походу призначається командиром 3-ї Запорізької бригади 1-ї Запорізької стрілецької дивізії Армії УНР. 5 жовтня 1920 Ігорю Троцькому присвоєно звання полковника. Пізніше інтернований поляками.

15 вересня 1922 був приділений до штабу 4-ї Київської стрілецької дивізії Армії УНР.

Подальша доля невідома.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

28 травня 2011 року у мікрорайоні Оболонь було відкрито Пам'ятник старшинам Армії УНР — уродженцям Києва. Пам'ятник являє собою збільшену копію ордена «Хреста Симона Петлюри». Більш ніж двометровий «Хрест Симона Петлюри» встановлений на постаменті, на якому з чотирьох сторін світу закріплені меморіальні дошки з іменами 34 старшин Армії УНР та Збройних сил Української Держави, які були уродженцями Києва та імена яких вдалося встановити українським історикам. Серед іншого вигравіюване й ім'я полковника Ігоря Троцького.

Джерела[ред. | ред. код]

  • За Державність. Матеріали до Історії Війська Українського. — Торонто, 1964. — Збірник 10. — С. 37, 214.
  • Кармелюки. Роман Коваль. — Київ, 2012.