Тудор Гречану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тудор Гречану
рум. Tudor Greceanu
Народився 13 травня 1917(1917-05-13)
Бухарест, Румунія
Помер 29 грудня 1994(1994-12-29) (77 років)
Бухарест, Румунія
Країна  Румунія
Діяльність льотчик
Знання мов румунська
Учасник Друга світова війна
Військове звання Капітан
Родичі Йон Ґіка
Нагороди
Орден «Доблесний авіатор»
Орден «Доблесний авіатор»
Орден Михая Хороброго 3-го класу
Орден Михая Хороброго 3-го класу
Медаль «Хрестовий похід проти комунізму»
Медаль «Хрестовий похід проти комунізму»
Офіцер ордена Корони Румунії
Офіцер ордена Корони Румунії
Кавалер ордена Корони Румунії
Кавалер ордена Корони Румунії
Кавалер ордена Зірки Румунії
Кавалер ордена Зірки Румунії
Залізний хрест 2-го класу Авіаційна планка винищувача

Тудор Гречану (рум. Tudor Greceanu; 13 травня 1917, Бухарест29 грудня 1994, Бухарест) — румунський льотчик-ас, один з найрезультативніших пілотів-винищувачів за всю історію румунської авіації. Перший румунський льотчик, що піднявся в повітря на реактивному винищувачі.

В ході Другої світової війни капітан Тудор Гречану мав понад тисячу годин бойових вильотів, як на Східному, так і на Західному театрі бойових дій, здобув 20 підтверджених і 16 імовірних перемог (за іншими даними, збив 42 літаки противника).

біографія[ред. | ред. код]

Представник стародавнього дворянського роду Ґіка. Онук Йона Ґіка. У 1939 закінчив авіашколи штурманів, а в 1940 отримав ліцензію пілота. Освоївши винищувачі, двомоторні бомбардувальники і «сліпі» польоти, Гречану деякий час служив в якості інструктора, а потім був направлений в Gr.5 Van. З весни 1943 р локотенент Гречану в складі Gr.7 Van. прибув на східний фронт.

11 травня 1943 р Гречану був включений до складу Esc. 57 Van. під командуванням капітана Александру Шербенеску.

Протягом 18 липня «Мессершмітти» Gr.7 Van. збили 15 радянських літаків, і ще п'ять перемог були віднесені до розряду ймовірних. Серед пілотів, які здобули перемоги, був і Гречану. На наступний день він збив ЛаГГ-3, а 23 липня на його рахунку був ще один радянський винищувач. 4 серпня 1943 року Гречану збив Іл-2, а 13 серпня записав на свій рахунок ще одну перемогу.

13 лютого 1944 року Гречану був призначений командиром Esc.48 Van., Що входила до складу Gr.9 Van., Командиром якої в той же день став капітан Шербанеску.

10 березня 1944 Гречану збив радянський «Як». 25 квітня в ході бою між п'ятьма румунськими Bf-109G і групою з восьми Ла-5 і чотирьох Р-39 він записав на свій рахунок одну «Аерокобру».

23 червня 1944 близько 500 бомбардувальників з 15-ї повітряної армії США здійснили наліт на Плоєшті. У бою з супроводжували їх винищувачами «Мессершмітт» Гречану був збитий і здійснив вимушену посадку в 13 км на захід від міста Геєшть, розташованого на 61 км на південний захід від Плоєшті. Гречану отримав поранення і потім два місяці провів у шпиталі.

Після лікування Гречану в складі Gr.9 Van. восени 1944 — взимку 1945 брав участь в бойових діях проти Угорщини і Німеччини.

У повоєнні роки Гречану продовжував служити в румунській авіації. 1 червня 1945 року він входив до групи румунських пілотів, яка брала участь у великій авіашоу, влаштованому союзниками на аеродромі Відень-Нойштадт. Поруч зі стоянкою румунських Bf-109G-6 знаходилася стоянка німецьких реактивних винищувачів Ме-262. Англійська полковник, який відповідав за проведення авіашоу, несподівано запропонував Гречану здійснити політ на реактивному «Мессершмітті».

Гречану погодився і після 30-хвилинного інструктажу, проведеного одним з німецьких пілотів, зробив разом з ним десятихвилинний ознайомлювальний політ на Ме-262. Виконавши на наступний день шестихвилинні самостійний політ, Гречану став першим румунським пілотом, який піднявся в повітря на реактивному винищувачі.

Після війни і приходу до влади в Румунії комуністів, він був заарештований, засуджений до смертної кари, яка в останній момент була замінена тривалим тюремним ув'язненням. Гречану вдалося втекти, однак він був спійманий, підданий тортурам у в'язниці, в результаті яких йому були ампутовані обидві ноги і вдруге засуджений до смерті, яка потім була замінена на довічне ув'язнення.

Всього в різних в'язницях і таборах комуністичної Румунії Гречану провів п'ятнадцять років і лише в 1964 році був звільнений в числі інших політичних в'язнів.

Залишив книгу спогадів.

Нагороди[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Зефиров М.В. Асы Второй мировой войны: Союзники Люфтваффе: Венгрия. Румыния. Болгария. Хорватия. Словакия. Испания - М.: ACT, 2002 г.

Посилання[ред. | ред. код]