Тулішень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тулішень
Народився1667[1][1][2]
Помер1741[1][1][2] або 1740[3]
КраїнаДинастія Цін[3]
НаціональністьМаньчжури[3]
Діяльністьдипломат, політик
ПосадаQ47180809?

Тулішень (кит. трад. 圖理珅, піньїнь: Túlǐshēn, 1667-1741) — маньчжурський чиновник і дипломат імперії Цін.

Тулішень був маньчжуром "чисто-жовтого прапора" і належав до клану Аян Гьоро. У 1712, після того, як він пропрацював на деяких другорядних постах у цинському уряді, імператор, який правив під девізом «Кансі», призначив його в цинське посольство до Аюке-хану (роки правління 1672-1724) у нижнє Поволжя в Калмицьке ханство (дане посольство є за сумісництвом першим китайським посольством до Європи). Калмицька кочова дипломатична група на чолі з Агадаєм, дісталася в 1714. Метою посольства була спроба схилити калмиків до спільної війни проти Джунгарського ханства. Не виконавши поставлену дипломатичну місію, група вже в 1715 повернулася до Пекіна.

Подорож сибірськими землями Росії зайняла три роки, і Тулішень пізніше описав цю подорож у своєму путівнику «Екзотичний звіт» або «Оповідь про китайське посольство хану тургуських татар», опублікованому в 1723. Путівник справив велике враження на багатьох читачів у Європі і пізніше з'явилося у перекладі англійською, німецькою, російською та французькою мовами.

У 1720 він займався ізмайлівською місією до Пекіна.

У 1727 був главою цинської делегації під час укладання Кяхтинського миру з російським представником Саввою Лукичем Владиславовичем-Рагузінським. Однак після повернення до столиці його було звинувачено у неправомірній поведінці під час переговорів щодо угоди, а також у розголошенні військових таємниць на початку своєї кар'єри. Його судили і засудили до смерті в 1728, але імператор, який правив під девізом Юнчжен, зрештою вибачив його. Після сходження на престол наступного імператора отримав низку важливих постів в уряді, але пізніше був змушений піти у відставку через поганий стан здоров'я.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Перд'ю, Пітер C. Китай йде на захід: Цінське завоювання Центральної Євразії. Кембридж, Массачусетс. Видавництво Гарвардського університету, 2005.
  • Тулішень. Оповідання про китайське посольство хану тургуських татар у 1712, 13, 14 та 15 роках. Переклад сера Джорджа Томаса Стонтона. Лондон: Дж. Мюррей, 1821.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в г д е Swartz A. Open Library — 2007.
  2. а б в Faceted Application of Subject Terminology
  3. а б в г China Biographical Database