Удав справжній

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Удав звичайний

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Змії (Serpentes)
Родина: Удавові (Boidae)
Підродина: Піщані удави (Erycinae)
Рід: Удав (Boa)
Вид: Удав звичайний
Boa constrictor
Linnaeus, 1758
Синоніми
Constrictor formosissimus
Посилання
Вікісховище: Boa constrictor
Віківиди: Boa constrictor
EOL: 795595
ITIS: 209569
МСОП: 197462
NCBI: 8574
Fossilworks: 179224

Удав звичайний[1] (Boa constrictor L.) — представник роду удав (Boa) з родини Удавові. Має 10 підвидів. Раніше до роду зараховували 4 види. Втім з 2001 року визнано справжнього удава як єдиний вид.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 5—5,5 м (у неволі — 2—3 м), вага 15 кг. Голова списоподібна, з розширеною та сплющеною потиличною частиною, чітко відмежована від шиї. Хвіст короткий, притуплений на кінці. Голова вкрита дрібною лускою. Забарвлення світло-буре, червонувате, бежеве або кавове, розмежоване широкими темно-бурими поперечними перев'язами з жовтими плямами. З боків ідуть ромбоподібні темні плями зі світлою облямівкою. На хвості — широкі зони темно-бордового та червонуватого або коричневого кольору, які розділені жовтуватими поперечними смугами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє ліси, зарості чагарників по берегах річок, сухі рідколісся в середньому поясі гір. Трапляється на висоті до 1000 м над рівнем моря. Більшу частину життя перебуває на землі, втім добре плазує по деревах та чагарниках. Активний вночі. Харчується ссавцями та птахами.

Це яйцеживородна змія. Статева зрілість настає у 2 роки. Самиця народжує 10—60 дитинчат.

Тривалість життя 23 роки.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Заселює територію від Мексики через усю тропічну та екваторіальну Америку до центральної Аргентини. Також трапляється на Антильських островах. Шкіра використовується для виготовлення галантерейних виробів.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють 10 підвидів справжнього удава (Boa constrictor):

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. Номенклатура. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 257.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Castro, T.M. & Teixeira, R.L. 2007. Straßenverkehr als Bedrohung für die Amphibien und Reptilien des Atlantischen Regenwalds in Südost-Brasilien. Eine Fallstudie. Sauria 29 (2): 35-42
  • Bonny, Klaus 2007. Die Gattung Boa. KUS-Verlag, 262 pp. [review in Elaphe 17 (1): 30]
  • Біологія: Навч. посіб. / А. О. Слюсарєв, О. В. Самсонов, В. М. Мухін та ін.; За ред. та пер. з рос. В. О. Мотузного. — 3—є вид., випр. і допов. — К.: Вища шк., 2002. — 622 с.
  • Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.