Український дитячий центр «Барвінок» (Йонкерс)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Український дитячий центр «Барвінок»
Тип дитячий центр
Засновано 2011
Розташування Йонкерс (штат Нью-Йорк, США)
Офіційні мови англійська, українська
Директор Світлана Хмурковська-Фай

Український дитячий центр «Барвінок» (Український дитячий заклад «Барвінок»; англ. Barvinok Children's Center) — центр дошкільного навчання, розташований у Йонкерсі (штат Нью-Йорк, США). Створений у 2011 році на базі школи українознавства в Йонкерсі[1], центр «Барвінок» є одним із найбільших українських закладів дошкільного навчання у Сполучених Штатах Америки.

Діяльність[ред. | ред. код]

Український дитячий центр «Барвінок» було засновано у 2011 році; за словами засновниці закладу Світлани Хмурковської-Фай, «Барвінок» було створено «через недостатню увагу у США до дошкільного навчання»[2]. У 2014 році дитячий центр «Барвінок» відвідав Міністр культури України Євген Нищук[2][3].

Чинною директоркою «Барвінку» є Світлана Хмурковська-Фай[4]. Станом на вересень 2014 року у дитячому центрі «Барвінок» навчалося 22 дитини віком від двох до п'яти років. Більшу частину вихованців становлять діти іммігрантів з України, однак діти інших національностей також навчаються у «Барвінку»[4]. Навчання у закладі є двомовним: окрім базового англомовного навчання, вихованці «Барвінка» вчать також українську мову. Окрема увага у закладі приділяється вивченню український традицій та української культури загалом[2].

Центр «Барвінок» співпрацює із школою українознавства в Йонкерсі, греко-католицькою церквою міста та із українською громадою Йонкерса загалом[3]. Вихованці та працівники закладу беруть активну участь у підтримці України на фоні російської агресії проти України[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Т. Л. Шлепакова. Роль діаспори в реалізації зовнішньої політики держави та єднання закордонного українства навколо Шевченкового генія // Міністерство культури України. — № 9/6. — С. 6. Архівовано з джерела 3 січня 2019. Процитовано 3 січня 2019.
  2. а б в г Євген Нищук відвідав український дитячий центр «Барвінок» в штаті Нью-Йорк. Урядовий портал. 30 вересня 2014. Архів оригіналу за 3 січня 2019. Процитовано 3 січня 2019.
  3. а б Міністр культури України Євген Нищук відвідав український дитячий заклад "Барвінок" у місті Йонкерс, штат Нью-Йорк. Міністерство закордонних справ України. 24 вересня 2014. Архів оригіналу за 3 січня 2019. Процитовано 3 січня 2019.
  4. а б Нищук завітав до дитячого центру "Барвінок" у США. Укрінформ. 3 жовтня 2014. Процитовано 3 січня 2019.[недоступне посилання з липня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]