Управління з атомної енергії Сполученого Королівства

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Управління з атомної енергії Сполученого Королівства
англ. United Kingdom Atomic Energy Authority
Тип Позавідомчий державний орган
Засновано 1954
Країна  Велика Британія[2]
Штаб-квартира Абінгдон
Розташування Абінгдон-на-Темзі
Офіційні мови Британська англійська мова
Ключові особи Іен Т. Чепмен (генеральний директор)
Дочірня(і)
організація(ї)
Culham Centre for Fusion Energyd
Бюджет

£202 мільйони (2019/20)

[1]
Вебсайт: www.gov.uk/government/organisations/uk-atomic-energy-authority

Управління з атомної енергії Сполученого Королівства — урядова дослідницька організація Великобританії, яка відповідає за розвиток термоядерної енергії. Виконавчий позавідомчий державний орган Департаменту з енергетичної безпеки та Net Zero (DESNZ).

Орган зосереджується на дослідницьких програмах термоядерної енергії Сполученого Королівства та Європи в Калхемі в Оксфордширі, включно з найпотужнішим у світі діючим термоядерним пристроєм Joint European Torus (JET). Дослідження спрямоване на розвиток термоядерної енергії як комерційно життєздатного, екологічно відповідального джерела енергії майбутнього.

У грудні 2021 року вчені та інженери, які працювали над JET, продемонстрували рекордні 59 мегаджоулів тривалої енергії термоядерного синтезу.

Управління з атомної енергії Сполученого Королівства володіє науковим центром Culham і має частку в Harwell Campus, а також бере участь у розвитку обох сайтів як місць для наукового та інноваційного бізнесу.

Після свого створення в 1954 році цей орган відповідав за всю ядерну програму Сполученого Королівства, як цивільну, так і оборонну, а також за контроль ядерних об'єктів. Здійснив новаторські розробки в ядерній енергетиці (поділу), контролюючи розвиток ядерних технологій і виконуючи багато наукових досліджень. Проте з початку 1970-х років його сфера діяльності поступово скорочується, функції передані іншим державним організаціям, а також приватному сектору.

UKAEA також бере участь у проведенні оцінок безпеки та надійності для зовнішніх організацій завдяки своєму багаторічному досвіду такої роботи в ядерній галузі.

Історія[ред. | ред. код]

Орган було створено 19 липня 1954 року, коли Закон про управління атомної енергії 1954 року[3] отримав королівський дозвіл і надав органу повноваження «виробляти, використовувати та розпоряджатися атомною енергією та проводити дослідження з будь-яких питань, пов'язаних з нею»[4][5].

Управління з атомної енергії Сполученого Королівства було сформовано з Міністерства постачання, Департаменту з атомної енергії та успадкувало його приміщення та більшість свого персоналу під час свого формування.

Першим головою був сер Едвін Плоуден, члени правління керували трьома основними відділами:[4]

  • Промислова група: сер Крістофер Хінтон
  • Дослідницька група: сер Джон Кокрофт
  • Група зброї: сер Вільям Пенні

Управління з атомної енергії Сполученого Королівства успадкувало майже 20 000 співробітників, які подвоїлися до 41 000 до 1961 року. Більшість ранніх заходів Управління з атомної енергії Сполученого Королівства були пов'язані з програмою ядерної зброї Сполученого Королівства та потребою в плутонії, високозбагаченому урані та матеріалах для водневих бомб. Між 1952 і 1958 роками UKAEA провела 21 випробування ядерної зброї в Австралії та на Тихому океані[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. UKAEA - Annual Reports and Accounts 2018/2019 (PDF). UKAEA. Процитовано 22 березня 2022.
  2. Global Research Identifier Database — 2015.
  3. UK Parliament Select Committee on Public Accounts, Forty Second Report. Архів оригіналу за 14 March 2012. Процитовано 26 березня 2013.
  4. а б в UKAEA's First 50 Years. Nuclear Engineering International. 5 листопада 2004. Процитовано 17 січня 2014.
  5. UKAEA — The First Fifty Years, Andy Munn, http://www.caithness.org/fpb/dounreay/history/index.htm

Посилання[ред. | ред. код]