Феретіма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Феретіма
Народився невідомо
Помер після 515 до н. е.
Єгипет
·дерматоз
Діяльність політична діячка
Знання мов давньогрецька
Титул цариця
Посада правляча королева
У шлюбі з Батт III
Діти 1 син та 1 донька

Феретіма (дав.-гр. Φερετίμη, ? — Феретіма) — державна діячка Кирени, регент у 517–515 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Відомо, що її батьки були аристократами й походили або з Пелоппонеського півострова, або з Криту. За правління киренського царя Аркесілая II вийшла заміж за його сина Батта, який пізніше став правителем Кирени (550—530 рр. до н. е.) Мала від нього сина та доньку.

Після смерті чоловіка у 530 році до н. е. допомагала синові Аркесілаю III в урядуванні. Після повалення останнього у 518 році до н. е. Феретіма подалася на о. Кіпр до царя міста Саламін Евельфона. Вона намагалася отримати від нього військо для відновлення влади сина у Кирені, проте не досягла успіху.

Після відновлення Аркесілая III на троні повернулася до Кирени. У 517 році до н. е., коли цар перебрався до міста Барка, призначена намісником у Кирені. У 515 році до н. е. сина Феретіми було вбито й вона втекла разом з онуком Баттом до Єгипту. Там вона отримала військо та флот від перського сатрапа Арисанда. В ході військової кампанії перське військо хитрістю захопило м. Барку, а потім підкорило всю Киренаїку (Кирену, Аполлонію та Евесперіди).

Феретіма, встановивши та зміцнивши владу Баттіадів, передала трон онукові Батту IV, а сама повернулася до Єгипту. Рік її смерті невідомий.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік — Батт III.

Діти:

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bernhard Kytzler: Frauen der Antike. Von Aspasia bis Zenobia. Artemis, München & Zürich 2000, ISBN 3-7608-1224-4, S. 130.