Флоренс Фуллер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Флоренс Фуллер

Народження 1867[1][2][…]
Порт-Елізабет, Eastern Caped, Східна Капська провінція, ПАР
Смерть 17 липня 1946(1946-07-17)[4][5]
  Gladesvilled
Країна  Австралія
Жанр портрет
Навчання National Gallery of Victoria Art Schoold і Академія Жуліана
Діяльність художниця
Брати, сестри Amy Fullerd і Christie Fullerd
Роботи в колекції Національна галерея Вікторії, Національна портретна галерея Австралії, Художня галерея Південної Австралії і Національна галерея Австралії

CMNS: Флоренс Фуллер у Вікісховищі

Флоренс Ада Фуллер (англ. Florence Fuller; 1867, Порт-Елізабет — 17 липня 1946, Глейдсвілл) — австралійська художниця південноафриканського походження. Народившись у Порт-Елізабеті, Фуллер у дитинстві емігрувала в Мельбурн разом зі своєю родиною. Там вона навчалася живопису у свого дядька, Роберта Хокера Даулінга, і викладача Джейн Сазерленд, а також брала уроки в художній школі при Національній галереї Вікторії, ставши професійною художницею в кінці 1880-х років[6]. У 1892 році вона покинула Австралію, відправившись спочатку в Південну Африку, де зустрілася з Сесілем Родсом і написала його портрет, а потім в Європу. Вона жила і навчалася там протягом наступного десятиліття, не рахуючи короткострокового повернення в Південну Африку в 1899 році, щоб намалювати портрет Родса. Між 1895 і 1904 роками її роботи виставлялися в паризькому Салоні і лондонській Королівській академії мистецтв.

У 1904 році Фуллер повернулася до Австралії, жила в Перті. Вона стала активним членом Теософського товариства і в цей період часу створила найвідоміші свої полотна, в тому числі «A Golden Hour», названий Національною галереєю Австралії «шедевром», коли ця картина була придбана нею в 2013 році. Починаючи з 1908 року, Фуллер багато подорожувала, жила в Індії та Англії, перш ніж зрештою оселитися в Сіднеї. Там вона стала першим викладачем ескізу в Школі образотворчих і прикладних мистецтв, створеній 1920 року товариством жінок-митців Нового Південного Уельсу. Вона померла в 1946 році.

Високо оцінені ще за її життя роботи в розділі як портрета, так і пейзажу, до 1914 року вони Фуллер були виставлені у чотирьох державних галереях — трьох в Австралії і одній в Південній Африці. Це більше, ніж у будь-якої іншої австралійської жінки-митця в той час. Згодом її творчість забулася, а відомості про неї часто були відсутні навіть у довідкових роботах з австралійських художників. Її картини знаходяться нині в кількох державних художніх колекціях, у тому числі в Картинній галереї Південної Австралії, в Художній галереї Західної Австралії, в Національній галереї Австралії, Національній галереї Вікторії і Австралійській Національній портретній галереї.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Florence Ada Fuller
  2. Florence Fuller — 2008.
  3. Florence FULLER
  4. Florence FullerOUP, 2006. — ISBN 978-0-19-977378-7
  5. SNAC — 2010.
  6. Kerr, Joan (1995). Florence Fuller – biography. Design and Art Australia Online. Архів оригіналу за 12 November 2013. Процитовано 4 листопада 2013.