Фуад Хусейн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фуад Хусейн
араб. فؤاد حسين
Народився 1949
Ханакін, Діяла, Ірак
Країна  Ірак
Діяльність політик, політолог
Alma mater Багдадський університет (1971)
Посада Міністр фінансівd, міністр закордонних справ Іракуd і заступник прем'єр-міністра Іракуd
Партія незалежний політик, Kurdistan Toilers' Partyd (21 століття), Демократична партія Курдистану (1975) і Патріотичний союз Курдистану (1984)
Конфесія іслам[1]

Фуад Мохаммед Хусейн (курд. فووئاد حوسێن, Fûad Husên) — іракський курдський політик із Демократичної партії Курдистану, який є нинішнім міністром закордонних справ Іраку (з 2020)[2]. Раніше він був міністром фінансів в уряді Аділя Абдул-Магді.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1949 році в місті Ханакін в провінції Діяла, Ірак. Він курд, мусульманин-шиїт і одружений на голландській християнці. Він переїхав до Багдада в 1967 році і закінчив Багдадський університет в 1971 році. У Багдаді він приєднався до Курдської студентської спілки, а потім до Демократичної партії Курдистану. У 1975 році, після поразки курдів у Другій іраксько-курдській війні, Хусейн переїхав до Нідерландів, де отримав на докторську ступінь з міжнародних відносин. З 1976 року він очолював спілку курдських студентів за кордоном, а в 1987 році став заступником голови Курдського інституту в Парижі. Перебуваючи в Нідерландах, він одружився з голландською християнкою-протестанткою, яка була нащадком італійської родини Монтессорі. Вільно володіє курдською, арабською, голландською та англійською мовами. Після усунення Саддама Хусейна він був радником Міністерства освіти і відповідав за розробку нової навчальної програми.

Він був призначений керівником апарату Масуда Барзані, президента регіонального уряду Курдистану. У вересні 2018 року Демократична партія Курдистану висунула його на посаду президента Іраку. Менш ніж через місяць після цього Хусейн був висунутий кандидатом від Демократичної партії Курдистану у міністерство фінансів. Прем'єр-міністр Аділь Абдул-Махді запропонував його, і це було схвалено парламентом 24 жовтня 2018 року. У серпні 2020 року під час спільної прес-конференції з держсекретарем США Майком Помпео у Вашингтоні, округ Колумбія, Хусейн заявив, що його країна підписала угоду з американською нафтовою компанією Chevron Corporation як меморандум про взаєморозуміння з Іраком щодо виконання розвідувальних робіт на півдні Іраку. Нафтове родовище Нассірія, одне з великих нафтових родовищ країни, яке, за оцінками, містить близько 4,4 мільярдів барелів сирої нафти.

7 квітня 2023 року провів переговори з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Міністри домовилися про проведення політичних консультацій міністерств закордонних справ, а також п’ятого засідання міжурядової комісії з питань торговельного, економічного, наукового та технічного співробітництва[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]