Фізалакрієві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Physalacriaceae

Біологічна класифікація
Царство: Гриби
Відділ: incertae sedis
Тип: Базидієві
Клас: Агарикоміцети
Ряд: Агарикальні
Родина: Physalacriaceae
Physalacriaceae
Посилання
Вікісховище: Physalacriaceae
EOL: 5973
ITIS: 936533
NCBI: 862241
MB: 81165
IF: 81165

Фізалакрієві (Physalacriaceae) — родина базидіомікотових грибів порядку Агарикальні (Agaricales). Родина містить близько 40 видів, які поширені в різних частинах світу.

Представники родини Фізалакрієві мають схожі морфологічні ознаки: фруктові тіла з гіменофором у вигляді пластин або порів, а також міцне стебло з колбоподібною основою. Гриби цієї родини зазвичай ростуть на деревах та в лісових місцевостях.

Деякі види родини Фізалакрієві є їстівними та використовуються в кулінарії. Проте деякі види цієї родини містять отруйні сполуки, які можуть призвести до отруєння людини, тому перед збором та споживанням грибів необхідно добре ознайомитися з їхніми морфологічними та екологічними ознаками.

Деякі приклади мутуалістичних грибів:

  1. Мутуалістичний гриб-мурав'ївка (Leucocoprinus birnbaumii) — цей гриб має спільний біологічний зв'язок з мурахами, які розносять його спори.
  2. Мутуалістичний гриб-медунка (Termitomyces titanicus) — цей гриб взаємодіє з термітами, які допомагають йому розповсюджуватися і, в свою чергу, використовують його як джерело їжі.
  3. Мутуалістичний гриб-моховик (Piloderma croceum) — цей гриб взаємодіє з мохом, допомагаючи йому збирати воду та поживні речовини, а в свою чергу отримуючи від нього захист від конкурентів.

Ці гриби можна знайти в природі, але перед збором та споживанням будь-яких грибів необхідно добре ознайомитися з їхніми морфологічними та екологічними ознаками.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Physalacriaceae Corner. Atlas of Living Australia.